Anul 2016 incepea cu mari ingrijorari pentru piata cardurilor. In decembrie 2015 intrase in vigoare reducerea comisioanelor de interchange la 0,2% pe cardurile de debit si 0,3% pe cele de credit iar schemele si emitentii se asteptau la scaderea semnificativa – pana la de patru ori a veniturilor din activitatea de acceptare.
Datele estimate conduc la un grad de utilizare pe 2016 care a insemnat in jur de 595 mil. tranzactii si volume de peste 200 mld. lei (aproximativ 45 mld. euro), adica o crestere fata de 2015 de 17% si respectiv 16,2%. Practic, in 2016, romanii au tranzactionat cu 6 mld. euro mai mult decat in 2015. Tranzactiile de plata si-au continuat cresterea sustinuta, de la 277 mil. in 2015 la aproximativ 350 mil. in 2016, pe fondul cresterii salariilor si a retelei de acceptare. Numarul de terminale POS a crescut cu peste 10.000 anul trecut.
Finalmente, s-a dovedit ca 2016 a fost cel mai bun an pentru banci din perspectiva veniturilor obtinute din activitatea de carduri. Aceasta insa si pentru ca bancile membre Visa Europe, au incasat peste 150 mil. euro suma neta in urma preluarii Visa Europe de catre Visa INC. Cel putin in cazul principalelor cinci banci, suma s-a ridicat la 682 mil. lei (123,5 mil. euro), contribuind semnificativ la cresterea profiturilor din semestrul I 2016. Asa cum se vede in tabelul de mai jos, veniturile obtinute de banci din vanzarea actiunilor detinute la Visa Europe au avut o pondere cupprinsa intre 17%, in cazul BCR, si pana la 58% in cazul Raiffeisen.
* in raportul Erste Bank pentru semestrul I 2016, este mentionata suma de 24,3 mil. euro incasata de BCR in urma tranzactiei Visa iar profitul este la nivel de grup
Spre deosebire de anul trecut, 2017 incepe sub cu totul alte auspicii, mult mai bune. In primul rand ca de la 1 ianuarie a intrat in vigoare o lege care obliga toti comerciantii cu o cifra de afaceri anuala mai mare de 10.000 euro sa accepte cardul la plata. Cele mai recente studii APERO spun ca sub incidenta legii ar intra 70.000 de comercianti. Ceea ce inseamna tot atatea POS-uri, care odata instalate ar face ca actuala retea de acceptare sa sporeasca la peste 200.000 de terminale POS.
Potrivit ultimei cercetari de piata realizate la nivel national de catre Brandberyy, la comanda NOCASH, romanii ar tranzactiona mai des cu cardul daca toti comerciantii ar accepta cardul la plata si daca ar dispune de mai multi bani. Prima conditie urmeaza sa se rezolve, in mare parte, in cursul anului 2016. Ramane de vazut doar ce model de business va fi ales pentru instalarea/achizitionarea si intretinerea celor peste 70.000 de POS-uri.
Cea de-a doua a fost deja rezolvata de catre guvern, inca din a doua sa sedinta din acest an. Astfel, de la 1 februarie, se vor majora cu 20% salariile din administraţia locală şi cu 50% salariile actorilor şi a altor categorii de artişti. Incepând cu 1 martie, nivelul indemnizației sociale pentru pensionari, prevăzută de OUG 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, va crește de la 400 la 520 lei iar de la 1 iulie, valoarea punctului de pensie se majorează cu 9% și va fi de 1.000 lei.
De asemenea, guvernul a adoptat creşterea burselor prin majorarea alocării per student de la 83 lei la 201 lei. Impactul bugetar al acestor cresteri de venituri este de 5,5 mld. lei.
Nu in ultimul rand, guvernul a adoptat majorarea salariului minim brut pe tara la 1450 de la 1 februarie a.c., masura ce aduce un plus de venituri – 140 de lei suma neta – pentru peste 1,1 mil de persoane.
Toate aceste sume, care inseamna un plus de venituri pentru populatie, se vor regasi si in cheltuielile pe card ale romanilor astfel incat 2017 ar putea aduce noi recorduri in ceea ce priveste gradul de utilizare.
Foarte important este si faptul ca pana la 1 ianuarie 2018, guvernul si-a propus sa introduca posibilitatea platii online pentru toate tipurile de taxe si impozite. Or aceasta se va vedea in sumele cheltuite pe card. Doar acest capitol de cheltuieli, taxe si impozite, ar putea genera usor peste 1 mld. euro anual plati prin card, chiar din acest an, cu conditia unor campanii nationale de promovare prin intermediul televiziunilor.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: