[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

In 2015, 6% din domenii „.ro” active au fost raportate ca fiind compromise – Romania va avea in 2019 un sistem de alerta pentru site-urile infectate din spatiul cibernetic national

25 mai 2016

17.088 de domenii „.ro” au fost raportate anul trecut la CERT-RO ca fiind compromise, ceea ce inseamna o crestere cu 58% fata de 2014. Aceasta reprezinta 2% din numarul total de comenii.ro si circa 6% din numarul celor active. Este insa ingrijoratoare tendinta.

Numarul de domenii .ro raportate ca find compromise a crescut cu 58% anul trecut, potrivit centrului de raspuns la incidente de securitate cibernetica. Datele CERT-RO arata ca peste un sfert din numarul de adrese IP alocate Romaniei anul trecut au fost inregistrate cu probleme de securitate mai mici sau mai mari: vulnerabilitati, botnet-uri malware.

Practic, 26% (2,3 milioane) din totalul IP-urilor unice alocate spatiului cibernetic national au fost implicate in cel putin o alerta de securitate cibernetica.

Incepand din anul 2019, statul roman intentioneaza sa scaneze prin intermediul unui sistem detinut de CERT-RO toate site-urile web gazduite in Romania (.ro, .net, .org) pentru a vedea daca acestea sunt infectate cu virusi care pot afecta pe cei care viziteaza acele pagini. Ulterior, autoritatile vor notifica detinatorii site-urilor infectate pentru a lua masuri si marii producatorii de browsere web (Mozilla, Chrome, IE) pentru a afisa la deschiderea paginii web o notificare ca acel site este compromis. Costul este estimat la trei milioane de lei, licitatia urmand a fi lansata chiar saptamana viitoare.

Anuntul a fost facut miercuri de catre Ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan (foto), si Augustin Jianu, directorul general al Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica – CERT-RO.

„Este important ca noi sa protejam cetatenii. Nu facem altceva decat sa vizitam site-urile, ca un utilizator normal, si sa vedem cum ne afecteaza si in functie de asta sa-l notificam pe detinatorul site-ului, eventual sa comunicam catre Chrome, Mozilla, Internet Explorer faptul ca acel domeniu este compromis si sa afiseze un mesaj de avertizare inainte ca utilizatorii sa viziteze pagina. Ati vazut acum ca in astfel de cazuri apare un mesaj – ‘acest domeniu este compromis, il accesezi pe riscul tau’. Ceva de genul acesta, am vrea si noi”, a declarat miercuri Augustin Jianu, directorul general al CERT-RO.

Ministrul Marius Bostan a precizat ca proiectul este avizat deja de Consiliul Tehnico-Economic si ca saptamana viitoare licitatia va fi urcata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

„Am dori ca acest sistem de alerta sa fie operational pana la sfarsitul anului 2018”, a spus ministrul Marius Bostan.

Licitatia va cuprinde mai multe loturi, unul dintre acestea fiind pentru inceput proiectul tehnic.

„Proiectul intreg are ca scop cresterea capacitatii noastre de invetigare a incidentelor cibernetice. Prima parte se va referi la instrumente de investigare a incidentelor. A doua parte se refera la cunoastere si aceasta se poate face prin acest tip de alerta”, a mai spus Jianu.

Video – Conferinta de presa MCSI & CERT – 25 mai 2016

Sursa: hotnews.ro

Taguri:

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?