[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

In 2013, romanii au platit taxe si impozite prin card in valoare de 30 mil. Euro

11 februarie 2014

Valoarea totala a taxelor si impozitelor platite cu cardul in Romania a crescut anul trecut cu 36%, la 133 milioane lei, sustinuta de tranzactiile la POS (+38%), potrivit datelor raportate de bancile din Romania membre ale Visa Europe.

In acelasi timp, anul trecut, romanii au realizat peste 372.000 de plati electronice, in crestere cu 31% comparativ cu 2012. Valoarea medie a unei taxe locale achitate prin card a crescut usor anul trecut, cu 4%, la 358 lei.

Extinderea retelei de acceptare a platilor de taxe si impozite locale cu cardul a reprezentat un imbold pentru cresterea acestor tranzactii, in conditiile in care contribuabilii sunt tot mai interesati sa isi achite obligatiile fiscale mai simplu, in siguranta si fara costuri suplimentar, potrivit Visa Europe.

La sfarsitul anului trecut, plata taxelor si impozitelor locale cu cardul direct la POS la sediile administratiilor fiscale era acceptata de 176 de primarii, peste 50% dintre ele permitand si plata pe Internet, potrivit datelor raportate de bancile din Romania membre ale Visa Europe.

Catalin Cretu cu slogan Visa fundal„Am observat in ultimul an ca tot mai multe primarii incep sa se orienteze spre acceptarea platii online pe ghiseul.ro, platforma pusa gratuit la dispozitia lor, si sa renunte la platformele proprii. Astfel, numarul primariilor care accepta plata cu cardul prin ghiseul.ro a crescut cu 70% anul trecut, la 73 de municipalitati, iar alte 30 de primarii se aflau in procedura de inrolare pe platforma la finalul anului 2013. Salutam in acest sens eforturile realizate de autoritati in directia sustinerii active a dezvoltarii platilor online si vom continua sa lucram indeaproape cu bancile membre si autoritatile locale pentru a creste increderea in utilizarea cardurilor”, a declarat Catalin Cretu (foto), director regional pentru Romania si Croatia, Visa Europe.

In total, 96 de primarii acceptau plata online a taxelor si impozitelor locale la finalul anului trecut, in conditiile in care internetul permite contribuabililor sa-si achite taxele oricand si de oriunde, evitand astfel eventualele cozi de la ghisee.

Mai mult, taxele si impozitele locale pentru 6 orase pot fi platite cu cardul in locatii special deschise in centre comerciale si sucursale bancare sau la 18 infochioscuri instalate la sediile administratiei locale, in supermarket-uri si mall-uri. Visa Europe, impreuna cu bancile membre si cu sprijinul autoritatilor locale, va continua sa extinda in primul trimestru din 2014 lista locatiilor special deschise pentru plata taxelor si impozitelor locale cu cardul.

Visa Europe, impreuna cu bancile membre din Romania, deruleaza in perioada 15 ianuarie – 31 martie 2014 a cincea editie anuala a campaniei nationale de promovare a utilizarii cardului pentru plata taxelor si impozitelor locale.

Reprezentantii Visa anunta ca aceasta va fi cea mai ampla dintre toate editiile derulate pana in prezent. Toti posesorii de carduri Visa care isi achita taxele si impozitele locale cu cardul in aceasta perioada vor participa la o promotie in cadrul careia vor putea caștiga, prin tragere la sorti, premii totale in valoare de peste 130.000 lei. Fiecare plata efectuata cu cardul Visa reprezinta o inscriere automata in promotie si o sansa in plus la tragerea la sorti.

Totodata, Visa Europe, impreuna cu bancile membre, organizeaza pentru al doilea an consecutiv competitia nationala de plata a taxelor si impozitelor locale cu cardul, la care pot participa toate primariile din tara care accepta plata cu cardul.

Primaria care va sustine cel mai activ plata taxelor si impozitelor locale cu cardul va primi titlul onorific de „Cea mai moderna primarie” in cadrul unei conferinte de presa. Primaria castigatoare va fi desemnata in functie de numarul de plati cu cardul raportat la 1.000 de locuitori, de diversitatea modalitatilor de plata a taxelor cu cardul puse la dispozitia cetatenilor (POS, online si locatii speciale), precum si de masurile implementate pentru promovarea modalitatilor alternative de plata a taxelor si impozitelor cu cardul.

Visa Europe pune la dispozitia celor interesati o lista a primariilor care accepta plata cu cardul a taxelor si impozitelor la ghiseu si online, precum si datele actualizate in timp real privind locatiile speciale unde se pot plati taxele si impozitele locale cu cardul.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?