[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

In 2013 o singura primarie a promovat plata impozitelor online prin ghiseul.ro Ce s-ar intampla daca toate ar face acest lucru?

4 februarie 2014

Anul trecut, prin intermediul platformei ghiseul.ro s-au efectuat 20.000 de tranzactii in valoare de 1 mil. Euro. Sunt voci din media care spun ca este vorba de un “esec rasunator”. Oare?
De la relansarea ghiseul.ro (31 martie 2011), o serie de 74 de primarii s-au inrolat in sistem pentru a permite plata pe Internet a impozitelor folosind cardul bancar. Dintre acestea doar doua au efectuat o campanie de promovare, incurajand contribuabilii sa-si ridice credentialele (user si parola) pentru a putea plati impozitele si de la distanta: de acasa, birou sau chiar din strainatate. Este vorba de Primaria Targu-Mures si Primaria Sectorului 3.

Prima a trecut la campanie inca din octombrie 2011 si rezultatele s-au vazut imediat in anul urmator. Sectorul 3 a initiat campania in primul trimestru din 2012 si, de asemenea, efectele au fost imediate. Plusul edililor de la sectorul 3 este ca au asigurat continuitate procesului de promovare, astfel ca au reluat campania in TI 2014. Efectul obtinut este pur si simplu spectaculos: in luna ianuarie, Sectorul 3 a inregistrat mai mult de jumatate dintre tranzactiile inregistrate in tot anul trecut. La fel si in cazul volumelor incasate (vezi tabel).

Gradul de tranzactionare prin www.ghiseul.ro – Primaria Sector 3 lider absolut

tabel incasare prin ghiseu

Cresterile sunt explicate de ritmul foarte ridicat de adoptie in randul contribuabililor. Cel mai bun exemplu este tot Primaria Sector 3 care a implementat o aplicatie ce permite urmarirea numarului de credentiale eliberate (generate electronic) si numarul de credentiale activate (contribuabilul a schimbat parola si s-a activat in sistem). In 21 ianuarie a.c., ziua cand se lansa aceasta aplicatie pe site-ul www.ditl3.ro, la ora 18.00, contorul arata 18.922 credentiale dintre care 8.864 erau activate in sistem (rata de activare de aproximativ 47%).

Astazi, 4 februarie, ora 12, contorul arata 20.754 utilizatori inrolati si 10.015 utilizatori activati. Asadar, in numai doua saptamani, aproximativ 2.000 de persoane au intrat in posesia credentialelor iar rata de activare s-a marit la peste 48%, semn ca migrarea efectiva catre plati online s-a realizat atat in randul celor care intra acum in posesia credentialelor cat si printre cei care au primit credentialele anterior acestei perioade.

Intentia autoritatilor este de a extinde acest instrument la nivelul tuturor primariilor inrolate, un agregator urmand a fi instalat/vizibil pe site-ul principal www.ghiseul.ro. Acest instrument ar putea spori competitivitatea in randul municipalitatilor in ceea ce priveste plata impozitelor online.

Daca si celelalte primarii ar urma exemplul Sectorului 3, cel putin teoretic, cifrele din 2013 ar putea creste de pana la 5 ori numai in acest an. Este insa doar un scenariu de lucru pentru ca Visa, Banca Transilvania sau orice alti jucatori privati nu vor putea sustine – inclusiv cu premii – o campanie nationala pentru toate primariile, chiar daca nu vorbim de 3.200, cate sunt in Romania, ci doar de cele inregistrate deja in sistem.

Asadar este evident ca succesul ghiseul.ro depinde de promovare, ca in cazul tuturor produselor si serviciilor. Se pare ca din acest an, ghiseul.ro va fi, in sfarsit, promovat ceva mai agresiv. Birourile mobile ale Directiilor de Impozite si Taxe au fost instalate in mall-uri si hipermarcheturi pentru a oferi asistenta si posibilitatea de plata. De asemenea, primariile incep sa adopte exemplul Sectorului 3 si trec la campanii  similare (vezi Primaria Sectorului 2).

In plus, exista o mare probabilitate ca, in urma ajustarii legislatiei, distributia credentialelor sa se faca si electronic, prin intermediul bancilor. Concret, cei 3,5 milioane de utilizatori ai aplicatiilor de internet banking ar putea primi user-ul si parola direct prin intermediul platformei de tranzactionare online oferita de banca proprie. Ulterior, acestia vor putea plati impozitele prin intermediul platformei de Internet banking, care va fi interfatata cu platforma ghiseul.ro

Daca se va reusi acest lucru, 2014 ar putea fi un moment de cotitura pentru ca s-ar atinge masa critica de utilizatori. Spun aceasta pentru ca este rezonabil sa credem ca am putea avea cel putin 1 mil. de contribuabili care isi vor plati online impozitele si taxele locale, folosind cardul bancar. Asta inseamna peste 10% dintre contribuabilii persoane fizice iar ca grad de tranzactionare, cel putin 1 mil. de tranzactii in valoare de 50 mil. Euro (luand in calcul valoarea medie a unei tranzactii in 2013, de aproximativ 50 Euro).

Pana in 2020, am putea ajunge ca cel putin unul din cinci contribuabili sa plateasca impozitele online iar volumele incasate online de primarii s-ar putea masura in sute de milioane de euro.
Imaginati-va ca si-ar asuma si administratia publica promovarea serviciului, nu doar sectorul privat. Nu ar fi un succes rasunator?

Taguri:

Adauga comentariu

Noutăți
Premium
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?