In 2010 s-au tranzactionat peste 100 mld. lei pe cardurile emise in Romania

10 februarie 2011

10 februarie, 2011 – Anul 2010 pe piata cardurilor s-a incheiat cu un total de 295 milioane de tranzactii, in valoare de  100,5 mld. Lei (23,8 mld. Euro). 90 de milioane tranzactii in valoare de 12,5 mld. Lei s-au realizat la POS, in vreme ce 205 milioane tranzactii, in valoare de 88 mld. Lei s-au efectuat la ATM.

Fata de anii anteriori, datele releva o schimbare majora a comportamentului posesorului de card din Romania care a ajuns ca aproape o treime dintre tranzactii sa le faca la comercianti.

Schemele de plata au anuntat cresteri spectaculoase in privinta gradului de tranzactionare la POS. Cele mai recente date vin din partea MasterCard care a facut public faptul ca tranzactiile la comercianti au crescut  in 2010, comparativ cu anul precedent, cu 30% pe cardurile MasterCard si cu 16% pe cardurile Maestro.  In cazul Visa, cresterea a fost de peste 27% pe intregul portofoliu (carduri embosate si neembosate).

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?