Implementarea noii Directive a Serviciilor de Plata (PSD2): Consiliul Concurentei reia ideea adoptarii unui API comun de catre sistemul bancar

8 aprilie 2019

Bogdan Chirițoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a acordat un interviu profit.ro, in care declara ca se așteaptă ca implementarea noii directive PSD2, va introduce mai multa competiție în piață prin presiunea adusă de fintech-uri, băncile urmând să deschidă accesul la conturile clienților către acestea.

Potrivit acestuia, Consiliul Concurenței va relua si anul acesta o propunere, contestata de banci, cu care a venit inca de anul trecut: adoptarea unui API (Application Programming Interface) comun în sistemul bancar, considerând că acesta va simplifica intrarea pe piață a prestatorilor/furnizorilor de servicii și va contribui la intensificarea concurenței.


De asemenea, Chiritoiu apreciaza ca un API comun ar conduce la o autentificare mai eficientă a instituțiilor de plată care pot iniția operațiuni de plată (PISP)/prestatorilor care pot accesa conturile bancare și extrage informații cu privire la conturi (AISP), va facilita comunicarea atât cu prestatorii de servicii de plată, cât și cu băncile, și va reduce riscul de fragmentare la nivel european.

Din perspectiva clienților, un API comun ar oferi o ușurință în utilizare și o calitate superioară a serviciilor (accesibilitate, răspunsuri mai rapide din partea băncii către prestatorii terțe părți).

Propunerea privind adoptarea unei aplicații software – API comune pentru sistemul bancar din România pentru a facilita implementarea rapidă și fără dificultăți a directivei a creat, însă, uimire în sistemul bancar. Multe bănci au investit deja pentru propriile aplicații, care respectă toate cerințele directivei, iar inițierea unui demers nou, pentru o soluție centralizată unică, asupra căreia să cadă de acord întreaga piață, este greu de crezut că este de natură să grăbească implementarea directivei. Cu atât mai mult cu cât nici stabilirea unui furnizor care să dezvolte o astfel de aplicație obligatorie pentru toate băncile nu are conturată ideea de rezolvare.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?
NoCash