IMM-urile din Romania si comertul online: sub 8% vinde online si mai putin de 2% la nivel transfrontalier – suntem la coada clasamentului UE

12 septembrie 2018

Dintre IMM-urile din Romania, doar 8% vinde online şi nici măcar 2% nu foloseste internetul pentru a trece graniţa.  Media europeana este de 17,2% si respectiv 8,4% scrie ZF.

„Pentru a exploata oportunităţile digitale este foarte important să existe o strategie clară de digitalizare a întreprinderilor din sectoarele creative şi din sectorul IT&C, a comunităţilor de programatori, a antreprenorilor, precum şi a asociaţiilor civice şi profesionale“, se arată în raportul DESI 2018 (Indicele Economiei şi Societăţii Digitale).

In timp ce Romania este la coada clasamentului, in Irlanda, aproape 30% dintre IMM-uri vinde online, jumătate dintre acestea având vânzări în afara graniţelor. Astfel, circa 23% din tot businessul generat de micile companii vine din tranzacţiile online.

În timp ce în Danemarca sau Olanda 40% dintre companii sunt puternic digitalizate, în România doar una din zece companii se află în această situaţie.

„În cee ce priveşte integrarea tehno­lo­giei digitale la nivelul întreprinderilor, România rămâne în continuare la finalul clasamentului şi nu înregistrează progrese. Nu s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte IMM-urile care vând produse/servicii online (7,7%, pe locul 27), utilizarea serviciilor cloud (6%, pe locul 26) şi cifra de afaceri a IMM-urilor din comerţul electronic (5,2%, pe locul 25), dar se poate observa o mică scădere a vânzărilor online transfrontaliere (1,8%), unde România se află pe ultimul loc, media la nivelul UE fiind de 8,4%. La nivel de politici publice deşi în 2016 a fost lansat Manifestul pentru Ro­mâ­nia Digitală, unde sunt prevăzute o serie de prin­cipii aliniate viziunii pentru un viitor di­gital, România încă nu are o strategie na­ţio­nală clară pentru digitalizarea in­dustriei sale“, se mai arată în raportul de ţară.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
26 votes · 26 answers
Voteaza
NoCash