IFN-urile vor cere acordul clientilor pentru a le trimite datele la ANAF

28 octombrie 2019

Clienții IFN-urilor (inclusiv CAR-urilor) vor trebui să semneze un nou acord​ prin care sunt de acord ca împrumutătorul să transmită datele personale la ANAF în vederea interogării informațiilor de natură fiscală, reiese dintr-un proiect al Fiscului, potrivit hotnews.ro. Acest acord exista și până acum, doar că a fost modificat.

Instituțiile financiare nebancare (inclusiv CAR-urile) solicită ANAF, după obținerea acordului contribuabilului, informaţii fiscale despre solicitant pentru perioada aferentă ultimilor 2 ani fiscali încheiaţi, inclusiv informaţiile aferente perioadei cuprinse între ultimul an fiscal încheiat şi data solicitării acestora, potrivit Fiscului.

De asemenea, instituţia financiară nebancară transmite ANAF date privind activitatea de creditare, activitatea de leasing, date referitoare la scrisorile de garanție precum și datele referitoare la informațiile din istoricul situației existente, începând cu 1 ianuarie 2013. Schimbul de date se realizează periodic, cu respectarea legislaţiei în vigoare, conform unei proceduri de lucru comune.

Din acest motiv, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a realizat un proiect de ordin pentru a se pune în linie cu legislația Regulamentului general privind protecţia datelor (GDPR). Practic, se actualizează un ordin din 2016 prin care s-a pus în aplicare cooperarea cu IFN-urile.

Fiecare instituție financiară nebancară care a semnat un protocol cu ANAF va semna un Act adițional la Protocolul de colaborare care va cuprinde modificările aduse prin prezentul Ordin.

Vezi ordinul

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
48 votes · 48 answers
Voteaza
NoCash