IFN-urile vor cere acordul clientilor pentru a le trimite datele la ANAF

28 octombrie 2019

Clienții IFN-urilor (inclusiv CAR-urilor) vor trebui să semneze un nou acord​ prin care sunt de acord ca împrumutătorul să transmită datele personale la ANAF în vederea interogării informațiilor de natură fiscală, reiese dintr-un proiect al Fiscului, potrivit hotnews.ro. Acest acord exista și până acum, doar că a fost modificat.

Instituțiile financiare nebancare (inclusiv CAR-urile) solicită ANAF, după obținerea acordului contribuabilului, informaţii fiscale despre solicitant pentru perioada aferentă ultimilor 2 ani fiscali încheiaţi, inclusiv informaţiile aferente perioadei cuprinse între ultimul an fiscal încheiat şi data solicitării acestora, potrivit Fiscului.

De asemenea, instituţia financiară nebancară transmite ANAF date privind activitatea de creditare, activitatea de leasing, date referitoare la scrisorile de garanție precum și datele referitoare la informațiile din istoricul situației existente, începând cu 1 ianuarie 2013. Schimbul de date se realizează periodic, cu respectarea legislaţiei în vigoare, conform unei proceduri de lucru comune.

Din acest motiv, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a realizat un proiect de ordin pentru a se pune în linie cu legislația Regulamentului general privind protecţia datelor (GDPR). Practic, se actualizează un ordin din 2016 prin care s-a pus în aplicare cooperarea cu IFN-urile.

Fiecare instituție financiară nebancară care a semnat un protocol cu ANAF va semna un Act adițional la Protocolul de colaborare care va cuprinde modificările aduse prin prezentul Ordin.

Vezi ordinul

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?