Identificarea video a clientilor, desi permisa de regulamentul eIDAS, este livrata doar de jucatorii straini

5 iulie 2018

Autoritatile de certificare inregistrate in afara Romaniei, care pot livra pentru bancile locale proiecte de semnatura electronica, au un avantaj competitiv in comparatie cu firmele romanesti care ofera servicii similare, in contextul in care legislatia locala nu accepta procesul de identificare a clientului la distanta, prin videoconferinta, scrie wall-street.ro.

Astfel, toti jucatorii mari din Occident care au intrat si pe piata locala cu servicii digitale, Namirial, Euronovate sau Infocert, pot livra solutii digitale 100% la distanta, in timp ce furnizorii locali, precum DigiSign, CertSign sau Alfatrust, au de suferit de pe urma vidului legislativ si a diferentelor dintre eIDAS (Regulamentul European 910/2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere) si legislatia locala.

Acest vid legislativ a determinat bancile din piata sa evite, in general, proiectele cu adevarat online, in care clientul poate fi identificat la distanta prin mijloace video si apoi sa semneze un contract de credit pe baza semnaturi electronice calificate. Deocamdata, doar trei banci utilizeaza semnatura electronica calificata pentru a oferi credite la distanta (Libra Bank, ING Bank si TBI Bank) si doar ultima dintre acestea permite si creditarea clientilor noi, pe care ii identifica printr-un canal video.

Totodata, din neintelegerea modului in care se aplica regulamentul eIDAS, bancile s-au temut mult timp si de cazul in care certificatele calificate emise de autoritatile din afara Romaniei vor putea fi „aparate” in Instanta, spunand ca pe legislatia nationala exista riscul pierderii unui proces, chiar daca ulterior pe baza eIDAS ar fi castigat.

„Este o discutie care nu ar fi trebuit sa existe niciodata, pentru ca pornim de la premisa ca judecatorul este rau intentional sau slab pregatit. El ar trebui sa stie ca este un regulament (eIDAS) si nu ar trebui sa existe un conflict intre un regulament european si legislatia nationala”, a precizat Adrian Dinculescu, Partnership & Alliances Manager in cadrul Namirial, la un seminar despre digitalizarea bancara organizat de Asociatia Consilierilor Juridici din Sistemul Financiar-Bancar..

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
49 votes · 49 answers
Voteaza
NoCash