[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Idea Bank, care propune un „fresh banking”, a fost cea mai amendata institutie de BNR

4 august 2016

Anul trecut, cea mai sancționată bancă din România a fost Idea Bank, cu acționari polonezi, care a primit șapte amenzi cu o valoare cumulată de 110.000 lei de la BNR în data de 20 octombrie 2015, pentru mai multe nereguli descoperite de către banca centrală.

Aceasta realitate ridica cel putin o intrebare: abordarea de „aer proaspat” („fresh banking”) pe care o propun polonezii este intr-adevar ilegala in Romania sau regulamentele bancii centrale trebuie revizuite ca sa putem avea parte de servicii altfel?

In acest an, numarul institutiilor sanctionate de BNR a ajuns deja la sase, OTP Bank find cea mai recent „lovita”, primind si cele mai mari amenzi, care au avut o valoare cumulată de 30.000 lei. BNR a acordat trei sancțiuni, sub forma unor amenzi de câte 10.000 lei fiecare, subsidiarei din România a grupului bancar ungar OTP în data de 1 iulie, pentru neîndeplinirea unor măsuri dispuse de către banca centrală în noiembrie 2015.

Prima bancă sancționată de către BNR în 2016 a fost Carpatica, care a primit avertisment scris în 5 ianuarie pentru „nerespectarea măsurii dispuse la art. 1 din Ordinul Prim-viceguvernatorului BNR nr. 52/04.08.2015 de reîncadrare a indicatorului rata fondurilor proprii totale, în limita de minim 10%, în termenul stabilit prin ordinul menționat”.

Marfin Bank, o bancă de talie mică, având acționari ciprioți, a fost sancționată în 28 martie, tot cu avertisment scris, pentru încălcarea prevederilor regulamentului privind cerințele prudențiale pentru bănci, pentru că una dintre expuneri a depășit 25% din capitalul eligibil al băncii.

În 6 aprilie, BRD, a doua bancă din România după valoarea activelor, a primit tot un avertisment scris pentru că nu a îndeplinit măsurile impuse de către BNR în iulie 2015.

De asemenea, Banca Comercială Feroviară, controlată de omul de afaceri Valer Blidar, a primit avertisment scris în 13 iunie pentru mai multe abateri: „existența unei politici de creditare și administrare a riscului de credit necorespunzătoare; constituirea necorespunzătoare a ajustărilor pentru depreciere aferente portofoliului de credite; administrarea necorespunzătoare a riscului de lichiditate și de finanțare; existența unui cadru necorespunzător de administrare a activității instituției de credit; implementarea unui cadru necorespunzător în ceea ce privește evaluarea adecvării capitalului la riscuri”, potrivit BNR.

În 14 iunie, Garanti Bank a primit avertisment scris de la banca centrală pentru „neasigurarea respectării cadrului de reglementare în materie de către instituția de credit”, care a avut ca efect înregistrarea mai multor nereguli.

Sursa: profit.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?