[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

ICI Bucuresti si MultiversX dezvolta prima platforma europeana dedicata tranzactionarii institutionale de active digitale. Agerpres, Comitetul Olimpic Român, Romfilatelia, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” dar si inotatorul David Popovici, vor lansa primele NFT-uri pe nft.ici.ro.

24 aprilie 2023

Platforma va fi lansată oficial la data de 26 aprilie 2023, la Palatul Parlamentului din București, România, în cadrul Critical Infrastructure Protection Forum – CIP Forum 2023, un eveniment internațional care aduce în actualitate securitatea cibernetică și protecția infrastructurilor critice. Subiectul NFT-urilor dar si detalii despre platforma nft.ici.ro vor fi analizate in cadrul Banking 4.0 – conferinta internationala dedicata tehnologiei blockchain.

Platforma ICI D|SERVICES (ICI Decentralized Services) a fost dezvoltată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București și va fi dedicată activelor digitale. Platforma va gestiona inițial NFT-uri (Non-Fungible Tokens) și va opera pe baza tehnologiilor descentralizate Blockchain și Web3. „Aceasta reprezintă prima inițiativă guvernamentală de a se alătura ecosistemului de aplicații inovatoare construite pe rețeaua blockchain MultiversX” – potrivit comunicatului.


„Lansarea ICI D|SERVICES este o etapă importantă pentru România, deoarece evidențiază angajamentul țării față de inovația digitală și avansarea tehnologică în noile ecosisteme descentralizate emergente ale blockchain și Web3.” – potrivit ICI.

Pentru a sprijini platforma, David Popovici, senzația românească a natației și Campion Mondial, anunța lansarea primului său NFT. Intitulat „ICONS of the Generational Circle”, acest NFT reprezintă prima lansare dintr-o colecție care își propune să omagieze personalitățile marcante ale sporturilor olimpice. Licitația NFT-ului va începe la data de 26 aprilie 2023 pe ICI D|SERVICES, prima platformă europeană de tranzacționare instituțională de NFT-uri.

David Popovici a declarat: “Primul meu NFT este modalitatea mea personală de a-i onora pe foarte mulți dintre eroii mei, personalități marcante ale sporturilor olimpice, dar și modele autentice de dedicare și perseverență, care pot inspira generațiile mai tinere să-și găsească pasiunea și să devină campionii de mâine, indiferent de calea aleasă. Sunt totodată foarte încântat să joc un mic rol în lansarea primei inițiative guvernamentale de acest tip, care dovedește încă o dată, pe de-o parte, faptul că România își merită reputația de țară a inovării și, pe de altă parte, că pasiunea poate alimenta evoluția în orice domeniu: de la sport la sectorul guvernamental.

Ca parte a lansării platformei ICI D|SERVICES, vor exista încă cinci colecții instituționale de NFT-uri disponibile ca obiecte digitale de colecție.

Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Debutul colecției de NFT-uri „The Generational Circle” reprezintă o recunoaștere a istoriei Comitetului Olimpic și Sportiv Român și a istoriei prezenței României la Jocurile Olimpice, realizate virtual sub forma de momente istorice reprezentate prin NFT-uri. Colecția include un drop special exclusiv de NFT intitulat „ICONS of the Generational Circle” care aduce un omagiu personalităților legendare ale sporturilor olimpice.

AGERPRES. Colecția de NFT-uri „Memories of Future Self”, reprezintă fotografii din arhiva premiată a AGERPRES cu legături la moștenirea românească prin momente rare, imortalizate în istorie.

Romfilatelia lansează prima colecție de NFT-uri sub forma unor timbre digitale

Romfilatelia, unica autoritate desemnată de Guvernul României în emiterea mărcilor poștale românești, lansează o colecție unică de 15 NFT-uri sub forma de timbre digitale intitulată „O Lume într-un Timbru”.

Colecția include timbre care au fost transformate în NFT-uri cu o atenție deosebită acordată primelor timbre românești Cap de Bour și replicii în aur a primului timbru de 27 parale, fenomenelor astronomice, actorilor români celebri, istoriei regalității în România.

Colecția include, de asemenea, timbre care celebrează Uniunea Poștală Universală și atestarea documentară a orașului București.

Fiecare NFT prezintă machete frumos ilustrate și detalii elaborate, redate în folio aur și elemente grafice imprimate cu cerneală vizibilă în UV.

Nu ratați ocazia de a deține o bucată din istoria filatelică românească cu această colecție unică de NFT-uri, ce va fi lansată miercuri, 26 aprilie a.c. pe platforma ICI D|SERVICES.

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”. „Our A.I. Story – Central University Library Reimagined” este o colecție unică de opere de artă generate de Inteligența Artificială care capturează diferite aspecte ale bibliotecii, evidențiind bogata sa istorie, importanța sa culturală și rolul acesteia ca poartă de acces la cunoaștere.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București. Colecția NFT „Past | Present | Future” reprezintă un tribut al institutului pentru cercetare și inovație în peste jumătate de secol de activitate, combinând progresele științifice și avansurile tehnologice ale Web3, cu exprimarea creativă și artistică.

Platforma ICI D|SERVICES va funcționa similar cu alte platforme de tranzacționare de NFT-uri existente, servind scopurilor publice și instituționale prin operarea în cadre de conformitate, transparență și securitate superioară.

În viitor, platforma ICI D|SERVICES va putea servi societatea prin tranzacționarea și gestionarea de active digitale, precum și elemente tokenizate deținute, generate și tranzacționate de ecosisteme instituționale avansate în domenii precum educația, proprietate intelectuală, asigurări, înregistrări imobiliare, titluri de proprietate, certificate de autenticitate, certificate de energie, lanțuri de aprovizionare și distribuție, artă, strângere de fonduri și multe alte active adecvate pentru Digitalizare.

„Rețeaua descentralizată a platformei oferă o protecție superioară împotriva amenințărilor cibernetice, asigurând o experiență de tranzacționare a activelor digitale sigură și eficientă.” – se mai arata in comunicat.

Pentru Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București, reprezintă „un pas remarcabil spre inovare prin dezvoltarea și construirea unui cadru operațional pentru o economie sustenabilă, beneficiind și încurajând interacțiunea dintre cetățeni, mediul de afaceri și entități instituționale în noile ecosisteme digitale descentralizate”.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?