[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

ICI București a lansat prima platformă instituţională europeană de tranzacţionare de active digitale: ICI D|SERVICES

28 aprilie 2023

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București a lansat prima platformă instituţională europeană de tranzacţionare de active digitale, care gestionează NFT-uri (Non-Fungible Tokens) şi operează pe baza tehnologiilor descentralizate Blockchain şi Web3: https://nft.ici.ro/, în cadrul Critical Infrastructure Protection Forum, la Palatul Parlamentului din București.

Subiectul NFT-urilor va fi analizat pe larg in cadrul conferintei internationale Banking 4.0 dedicata impactului tehnologiei blockchain asupra noii economii digitale.


Lansarea platformei a fost efectuată în prezența ministrului cercetării, inovării şi digitalizării, domnul Sebastian Burduja, a ministrului economiei, domnul Florin Spătaru și a secretarului de stat din cadrului ministerului de finanțe, domnul Mihai Diaconu, care a prezentat un mesaj din partea ministrului Finanţelor, domnul Adrian Câciu.

De la stanga la dreapta: Mihai Diaconu, Florin Spataru, Victor Vevera si Sebastian Burduja

Astăzi trăim un moment istoric. Lansăm prima platformă instituțională europeană de tranzacționare de active digitale. Noi nu am încercat decât să aducem și ecosistemul instituțiilor de stat în zona noilor tehnologii, pentru că reprezintă viitorul la care trebuie să ne adaptăm cu toții. Împreună putem să venim cu propuneri, astfel încât să creăm un mediu propice dezvoltării, pentru că prosperitate înseamnă o democrație mai largă. Acesta nu este decât începutul și ne dorim să continuăm parteneriatul între instituții publice, mediu de afaceri, zona academică, zona de cultură, societate civilă, deoarece numai împreună putem să reușim, iar binele fiecăruia se reflectă în binele tuturor.” A spus Adrian-Victor Vevera, directorul ICI București.

Impreuna cu ICI, Ministerul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii se ocupa cu viitorul. Ma bucur sa marcam acest eveniment pentru ca el in pas cu timpurile. Victor Hugo spunea ca nu este nimic mai puternic decat o idee a carei vreme a venit. Nu doar ca a venit vremea acestei idei dar iata ca Romania se pozitioneaza in avangarda statelor care adopta noile tehnologii, le imbratiseaza, le potenteaza si avem si mintile sa facem lucrul acesta.” – a declarat ministrul Sebastian Burduja.

„In acest moment suntem in debutul unei revolutii digitale in Romania. Avem o lege pentru cloud, nu exista acum un an, avem o lege pentru securitate si aparare cibernetica, nu exista acum un an. Avem in lucru doua acte normative prin care pregatim terenul pentru ceea ce inseamna MiCA – regulamentul european aferent zonei de blockchain, si aici o sa ne coordonam indeaproape cu ICI care deja lucreaza la asta si avem un grup foarte activ.

Mesajul pe care vreau sa-l dau este de deschidere totala. Acum 6 luni, Posta Romana lansa prima colectie de NFT-uri a unei companii de stat, dar cred ca era o premiera europeana. Ma bucur ca astazi avem o platforma pentru astfel de proiecte.” – a mai adaugat ministrul Burduja.

Platforma ICI D|SERVICES a fost dezvoltată de ICI București și reprezintă prima inițiativă guvernamentală care se alătură ecosistemului de aplicații inovatoare construite pe rețeaua blockchain MultiversX. Cele șase colecții existente sunt :

„ICONS of the Generational Circle” – David Popovici

„The Generational Circle” – Comitetul Olimpic și Sportiv Român

„Memories of Future Self” – AGERPRES

„O Lume într-un Timbru” – Romfilatelia

„Our A.I. Story – Central University Library Reimagined” – Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”

„Past | Present | Future” – ICI București

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?