IBM lanseaza Mainframe z13 – cel mai performant si sigur sistem de calcul construit vreodata pentru economia mobila

23 ianuarie 2015

Mainframe Z13 este primul sistem in masura sa proceseze 2.5 miliarde de tranzactii pe zi, ce poate cripta in timp real toate tranzactiile mobile la orice nivel, ceea ce reprezinta de asemenea o premiera mondiala, potrivit unui comunicat de presa al IBM. In plus, motorul de tranzactionare al sistemului z13 este capabil sa analizeze tranzactiile in timp real si va putea preveni frauda in timp ce este pe cale sa se desfasoare, permitand  institutiilor financiare sa stopeze tranzactiile inainte ca utilizatorul sa fie implicat.

’’IBM a lansat recent sistemul z13, unul dintre cele mai sofisticate sisteme de calcul dezvoltate vreodata. Sistemul z13 este rezultatul unei investitii de 1 miliard de dolari, 5 ani de dezvoltare, valorifica inovatia a peste 500 de brevete si reprezinta o colaborare cu peste 60 de clienti’’, a mentionat Sorin Serb, Systems Architect, IBM Romania.

Noul mainframe IBM Z13 furnizeaza noi capabilitati fara precedent, incluzand:
. capacitate de procesare fara precedent – 2.5 miliarde de tranzactii pe zi – echivalentul a 100 de Cyber Mondays organizate in fiecare zi a anului. Tranzactiile facute prin sistemul z13 sunt durabile, protejate si auditabile de la un capat la celalalt, adaugand siguranta pe masura ce  tranzactiile mobile sunt in crestere – estimate sa creasca la 40 de trilioane de tranzactii mobile pe zi pana in anul 2025.

. criptarea in timp real a tuturor tranzactiilor mobile la orice nivel. Sistemul z13 accelereaza procesul de criptare in timp real a tranzactiilor mobile pentru a proteja datele tranzactionate si asigura timpi de raspuns compatibil cu o experienta pozitiva a clientilor. Sistemul include 500 de brevete noi inclusiv tehnologii criptografice de codare care faciliteaza mai multe caracteristici de securitate pentru tranzactiile initiate pe mobile.

. z13 este primul sistem mainframe care incorporeaza solutii analitice oferind perspective in timp real asupra tuturor tranzactiilor. Aceasta capabilitate poate ajuta la garantarea abilitatii clientului  de a desfasura in timp real detectarea fraudei in 100% din tranzactiile afacerii sale prin distribuirea instantanee a perspectivelor analitice care sunt de 17 ori mai rapide in comparatie cu sistemele concurente la un cost mai mic.

’’Dezvoltarea rapida a aplicatiilor mobile a creat utilizatori care se asteapta ca tranzactiile mobile sa fie rapide si unitare – indiferent de platforma mobila de plata, furnizor sau organizatie financiara care faciliteaza serviciul. Ca rezultat, companiile sunt fortate sa evalueze daca infrastructurile lor IT pot suporta aplicatiile mobile care satisfac si depasesc asteptarile utilizatorilor – sau sa constientizeze posibilitatea de a pierde clienti in fata companiilor concurente’’, a subliniat Sorin Serb.

Sistemul z13 este alcatuit din cel mai rapid microprocessor din lume, de 2 ori mai rapid decat un procesor obisnuit pentru servere, 300% mai multa memorie, 100% mai multa latime de banda si procesare vectoriala a solutiilor analytice pentru accelerarea tranzactiilor mobile. Prin urmare, motorul de tranzactionare al sistemului z13 este capabil sa analizeze tranzactiile in timp real si va putea preveni frauda in timp ce este pe cale sa se desfasoare, permitand  institutiilor financiare sa stopeze tranzactiile inainte ca utilizatorul sa fie implicat.

IBM a conceput sistemul z13 astfel incat sa integreze evaluarea tranzactiilor in timp real si garanteaza aceasta capabilitate ca fiind o caracteristica componenta a sistemului. Aceasta evidenta poate fi folosita in detectarea fraudei in 100% din tranzactiile business ale clientilor. Sistemul z13 include support pentru framework-ul Hadoop, permitand datelor nestructurate sa fie analizate in cadrul sistemului.

’’Sistemul z13 este arhitectura cloud privata sau hibrida  ideala, pentru abilitatea de a scala si de a manipula cu incredere si in siguranta multiple volume de lucru. Intr-un model scale-out, este capabil sa ruleze 8.000 de servere virtuale – peste 50 de servere virtuale per nucleu, astfel diminuand costurile de software, energie si amenajare’’ a adaugat Sorin Serb, citat de agora.ro.

Sistemul z13 diminueaza si costul functionarii unei platforme cloud. Pentru mediile comparabile, este estimat ca o platforma cloud de tip z Systems ce ruleaza pe un sistem z13 va avea un cost total de proprietate cu 32% mai mic peste 3 ani comparativ cu platforma cloud x86 si un cost total de proprietate cu 60% mai mic fata de o platforma cloud publica. In plus, sistemul z13 este bazat pe open standards, capabil sa sustina Linux si OpenStack.

Pentru mai multe detalii urmariți videoclipul de mai jos:

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?