[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

iBan First a intermediat plăți internaționale în valoare de 660 milioane de euro (+200%) pentru companiile de comerț din România, în prima jumătate a anului 2024

11 iulie 2024

Creșterea volumului de plăți a fost determinată de activitatea dinamică de import-export a clienților. Baza de clienți a iBanFirst cuprinde 565 de companii din România și 1.300 de companii din întreaga regiune, din industria auto, agricultură, energie, IT și telecomunicații, construcții și retail. Grupul procesează lunar tranzacții în valoare de peste 1,4 miliarde EUR.

iBanFirst, unul dintre cei mai importanți furnizori globali de servicii de schimb valutar și plăți internaționale pentru companii, a intermediat plăți internaționale în valoare de 660 milioane de euro pentru companiile de comerț din România în prima jumătate a anului 2024, marcând o creștere de 203% față de aceeași perioadă a anului trecut. Rezultatul poziționează România și Europa Centrală și de Est drept piața cu cea mai mare creștere a volumului de plăți și tranzacții pentru grupul iBanFirst în prima jumătate a acestui an.

Creșterea a fost impulsionată de activitatea comercială dinamică a clienților și de creșterea operațiunilor de import-export. Volumul ridicat al tranzacțiilor a contribuit, de asemenea, și la o creștere a veniturilor de 106%, regiunea CEE generând în prezent 40% din rata de creștere a veniturilor totale ale grupului iBanFirst. Baza de clienți a fintechului cuprinde 565 de companii de comerț din România și 1300 de companii din întreaga regiune.

„Performanțele excepționale obținute în România subliniază nevoia în creștere de soluții financiare inovatoare și sunt o dovadă a încrederii pe care clienții noștri ne-au acordat-o. România este acum una dintre cele mai importante piețe europene pentru noi, cu rezultate solide la indicatori cheie precum rata de creștere, volumul tranzacțiilor, veniturile, integrarea de noi clienți și retenția angajaților. Ne menținem angajamentul de a susține companiile de comerț românești să își atingă obiectivele de creștere internațională, oferindu-le servicii cu valoare adăugată”, a declarat Johan Gabriels, Director Regional pentru Europa de Sud-Est în cadrul iBanFirst.  

Valoarea tranzacțiilor transfrontaliere efectuate prin intermediul platformei iBanFirst variază de la câteva mii la milioane de euro. De asemenea, contextul economic și geopolitic instabil din ultimii ani a determinat tot mai multe companii să apeleze la soluții de gestionare a riscurilor pentru a se proteja împotriva volatilității valutare. Această tendință a condus la o cerere considerabilă pentru servicii de hedging, care au înregistrat o creștere anuală de peste 20% și reprezintă acum 35% din veniturile iBanFirst pe piața locală.

Compania intenționează să investească în continuare pe piața românească prin extinderea echipei sale din București, îmbunătățirea capacităților tehnologice și lansarea de noi produse adaptate la nevoile întreprinderilor locale.

_______________

Înființat în anul 2016, fintechul iBanFirst furnizează companiilor de comerț servicii de plăți transfrontaliere, schimb valutar și management al riscului, combinând capacitățile unei platforme de ultimă generație cu expertiza specialiștilor în domeniul forex. În mai puțin de 10 ani, fintechul a devenit un partener de încredere pentru IMM-urile din întreaga lume, ajutându-le să-și extindă afacerile dincolo de granițe. Cu peste 350 de angajați în 10 țări europene și un volum de tranzacții de circa 1,4 miliarde de euro lunar, iBanFirst este listată de Financial Times ca una dintre companiile cu cea mai rapidă creștere din Europa.  

Fintechul este susținut financiar de banca franceză de investiții Bpifrance, de liderii europeni în investiții de capital de risc Elaia și Xavier Niel, precum și de fondul de investiții american Marlin Equity Partners. Ca instituție de plată reglementată de Banca Națională a Belgiei, iBanFirst are autorizația de a opera pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Fintechul iBanFirst a fost inclus timp de cinci ani consecutivi (2018 – 2023) în topul Financial Times al primelor 1.000 de companii cu cea mai rapidă creștere din Europa. Grupul iBanFirst are în prezent 13 birouri în 10 țări europene (Franța, Belgia, Olanda, Germania, România, Bulgaria, Ungaria, Italia, Spania și Marea Britanie), precum și un parteneriat white label în Grecia.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?