[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Horvath & Partners: Investitiţiile in start-up-uri de AI in Romania se vor dubla pana in 2025, la 50 milioane euro

19 februarie 2020

Investiţiile în start-up-uri româneşti de Inteligenţă Artificială (AI) vor ajunge la aproape 50 milioane euro anual în 2025, în condiţiile în care anul trecut valoarea investiţiilor în acest tip de proiecte s-a ridicat la 23 milioane euro, potrivit estimărilor companiei de consultanţă în management Horváth & Partners.

Investiţiile în start-up-uri de AI din ultimul trimestru al anului trecut plasează România pe o poziţie fruntaşă în Europa de Est, înaintea Cehiei, Sloveniei şi Slovaciei. AI va influenţa puternic piaţa muncii, la nivelul tuturor joburilor, consideră Kurt Weber (foto), directorul general al Horváth & Partners Romania.

”Investiţiile anuale se vor dubla în 2025, la 50 milioane euro. Pe piaţa muncii, impactul va fi semnificativ la nivelul tuturor locurilor de muncă. Vor dispărea unele joburi, dar vor apărea şi altele noi”, a spus Weber.

Potrivit estimărilor companiei, între 40% şi 50% dintre locurile de muncă existente ar putea fi înlocuite de soluţii de automatizare, până în 2030. Printre cele mai afectate domenii ar putea fi contabilitatea, marketing, relaţii cu publicul.

În România, investiţiile Serie A de la finalul anului trecut, în valoare de 20 milioane euro în start-up-urile Typing DNA şi FintechOS, au adus o dinamizare puternică a acestui sector.La acestea s-au adaugat alte investiţii derulate în cursul lui 2019, în startup-uri precum HappyRecruiter (robotul inteligent de recrutare candidati pentru joburi, Dora), MorphL (aplicatie AI/ML pentru cresterea ROI in marketing pentru sectorul de ecommerce) şi XVision (aplicatie AI care ajută medicii radiologi in sarcinile zilnice).

“Suntem într-o etapă avansată de transformare digitală şi observăm o creştere accelerată în zona de tehnologie pe bază de AI şi procese de automatizare robotizată, iar România a prins din ce în ce mai multă viteză. Start-up-urile de AI de pe piaţa autohtonă au avut un parcurs foarte bun în 2019, în special în ultima parte a anului. Din aprecierile noastre, perioada de efervescenţă extraordinară de pe segmentul de digitalizare, pe care o traversăm în prezent, se va intensifica în următoarea decadă. Creşterile la nivelul PIB-ului, generate de AI şi Machine Learning la nivelul Europei, vor fi de ordinul a 1,5 – 2 trilioane euro în următorii 10 ani”, a adaugat reprezentantul Horváth & Partners Romania.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?