[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Horia Ciorcilă, fondator și Președinte CA, a primit al șaselea mandat consecutiv. BT va acorda dividende din profitul anului trecut cu un randament de 5%.

29 aprilie 2022

Adunarea Generala a Actionarilor BT din 28 aprilie a votat Consiliul de Administratie al bancii pentru urmatorii patru ani. Horia Ciorcila, fondator si Presedinte al Consiliului de Administratie din 2002, a primit al saselea mandat consecutiv.  

Patru membri CA au obtinut un nou mandat din partea actionarilor: Thomas Grasse, Ivo Gueorguiev, Mirela Bordea si Vasile Puscas. Consiliul de Administratie are, de asemenea, doi membri noi, Lucyna Stanczak-Wuczynska si Florin Predescu Vasvari.

Sub coordonarea Consiliului de Administratie care isi incheie mandatul in aprilie a.c., Banca Transilvania a devenit cea mai mare banca din Romania, cota de piata a crescut de la 16,4% la 19,6% iar numarul de clienti a ajuns de la 2,8 milioane la 3,6 milioane.

De asemenea, capitalizarea bursiera a ajuns la 16,3 miliarde lei (3,3 miliarde euro, la 31.12.2021) de la 9,6 miliarde lei (2,1 miliarde euro, la 31.12.2018).

Banca Transilvania a achizitionat alte doua banci, Bancpost si Idea::Bank, precum si companii din alte domenii (leasing, credite de consum, asigurari si pensii private): ERB Leasing, ERB Retail Services, Idea::Leasing, Idea::Broker de Asigurare si Certinvest Pensii. De asemenea, BT si Grupul Tiriac au semnat un acord de achizitie a companiei Tiriac Leasing (ianuarie a.c.), iar finalizarea tranzactiei este in prezent supusa aprobarii autoritatii competente.


BT a incheiat anul 2021 cu cifre peste media pietei in ceea ce priveste creditarea si volumele operationale. Cresterea volumului de operatiuni si reducerea costului riscului au contribuit la inregistrarea unui profit net de aproape 1,8 miliarde lei, +48,9% fata de 2020. Activele bancii au ajuns la 125 miliarde lei, +21% fata de 2020, crestere generata de ascensiunea creditarii.

Banca Transilvania si-a propus pentru acest an un profit net de 2,1 miliarde lei, cu 18% peste nivelul castigului de anul trecut.

Dividende in numerar pentru peste 40.000 de actionari – 45% din profitul anului 2021

Banca Transilvania va acorda actionarilor dividende in numerar de 800 de milioane de lei, reprezentand 45% din profitul de 1,8 miliarde lei obtinut in 2021, ca urmare a deciziei Adunarii Generale a Actionarilor (AGA).

Dividendul brut/actiune este de aproximativ 0,12 lei, echivalentul unui randament de 5%. Ex-date este 3 iunie a.c., iar data platii dividendelor este 16 iunie a.c.

Banca Transilvania isi va majora capitalul social prin emisiunea a 765 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 1 leu, prin incorporarea rezervelor constituite din profitul net al anului 2021. Vor fi acordate aproximativ 12 actiuni gratuite la 100 actiunidetinute la data de inregistrare.

Noutăți

State of Fintech 2025

Happy New Year 2025!

Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?