[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Guvernul pregateste identificarea video la distanta pentru toate serviciile online

17 februarie 2021

Regulamentul european 910/2014 lasă la latitudinea fiecărei țări reglementarea modului în care se face identificarea la distanță. Cum in România nu este reglementat acest proces, Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei propune un proiect de Ordonanta de Urgenta in acest sens. Proiectul este gazduit in sectiunea transparenta decizionala a site-ului Autoritatii, fiind pus in dezbatere publica.

Potrivit proiectului, persoanele fizice sau reprezentanții firmelor vor putea fi identificați la distanță, prin mijloace video, prezentând cartea de identitate sau pașaportul, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la ghișeele instituțiilor publice ori la furnizorii de servicii de încredere (firme care emit semnătura electronică) și plăți (băncile), atunci când vor dori să se înroleze ori să se identifice în sistemele IT care furnizează servicii online.

Identificarea persoanei la distanță prin mijloace video este definită astfel în proiectul de OUG: procesul de recunoaștere unică prin mijloace video a persoanei fizice în baza documentelor transmise/prezentate, imaginilor capturate și/sau informațiilor comunicate în timp real de persoana fizică, cu respectarea cadrului legal privind prelucrarea datelor cu caracter personal, inclusiv a regulementului UE privind protecția datelor (GDPR).

Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie și pașaportul sunt documentele de identitate acceptate în acest proces de identificare video, dar verificarea nu va consta doar în prezentarea acestor documente.

Furnizorii de servicii de identificare la distanță prin mijloace video pot fi prestatorii de servicii de încredere, prestatorii de servicii de plată, instituțiile și autoritățile publice sau firme terțe care furnizează servicii de verificare a identității prin mijloace video.

Atât instituțiile publice cât și cele private au nevoie de metode de identificare la distanță. Spre exemplu, o primărie dorește să facă o platformă prin care să ofere servicii publice online (ex. autorizații de construire). Pentru a fi siguri asupra identității persoanei care solicita astfel de servicii, trebuie creat un cont fie în prezența fizică a utilizatorului la ghișeu, așa cum se întâmplă la ANAF, fie prin identificare la distanță așa cum prevede legea propusă,” a explicat pentru HotNews.ro Sabin Sărmaș, fost președinte al ADR, în prezent președinte al Comisiei IT din Camera Deputaților.

Citeste integral:

Proiectul de OUG privind identificarea persoanei la distanta utilizand mijloace video

Nota de fundamentare

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?