Guvernul isi propune sa sprijine direct dezvoltarea anumitor sectoare care prezinta avantaje competitive prin infiintarea unei noi banci

30 aprilie 2015

Eugent Teodorovici, actualul Ministru al Finanțelor Publice, a declarat ca pana la finalul lunii mai vrea sa puna pe masa Guvernului cadrul legal al Bancii de Dezvoltare ce se va infiinta pe scheletul CEC si EximBank. Prin aceasta noua institutie, Executivul isi propune sa incurajeze anumite sectoare/industrii care ofera avantaje competitive fata de celelalte state din zona. Banca urmeaza sa devina operationala pana la sfarsitul anului.

„Intentionam sa infiintam acea banca de dezvoltare, pe scheletul celor doua banci, CEC și EximBank, fara ca ele sa iși atinga activitatile curente, ci doar sa actioneze impreuna, complementar, sub acest concept nou de banca de dezvoltare permis de regulamentul european, pentru a spijini cateva domenii prioritare precum infrastructura mare, energie, cercetare, sanatate și mediu privat”, a precizat Eugen Teodorovici, citat de Agerpress.

„Cadrul legal pentru aceasta banca de dezvoltare va fi pus pe masa Guvernului pana la finele lunii mai pentru a fi discutat si aprobat, iar la finalul anului sa devina operationala. Este o banca pe care regulamentul Comisiei o permite. Acest lucru inseamna ca eu, ca stat, pot da acestei noi banci direct, fara sa mai stau in piata sa fac o selectie intre banci, acea dispozitie, ca si actionar, pe anumite zone, de a incuraja, de a veni cu anumite pachete care sa stimuleze piata, in zone in care eu ca stat consider ca am un avantaj competitiv fata de celelalte state din zona și pe care vreau sa il intaresc ca sa ies din sfera UE. Tin foarte mult la aceasta extindere in afara spatiului european pentru a nu mai fi dependenti așa cum suntem astazi, undeva la 70%, pe exporturi”, a mai spus Teodorovici.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?