Guvernul isi propune sa sprijine direct dezvoltarea anumitor sectoare care prezinta avantaje competitive prin infiintarea unei noi banci

30 aprilie 2015

Eugent Teodorovici, actualul Ministru al Finanțelor Publice, a declarat ca pana la finalul lunii mai vrea sa puna pe masa Guvernului cadrul legal al Bancii de Dezvoltare ce se va infiinta pe scheletul CEC si EximBank. Prin aceasta noua institutie, Executivul isi propune sa incurajeze anumite sectoare/industrii care ofera avantaje competitive fata de celelalte state din zona. Banca urmeaza sa devina operationala pana la sfarsitul anului.

„Intentionam sa infiintam acea banca de dezvoltare, pe scheletul celor doua banci, CEC și EximBank, fara ca ele sa iși atinga activitatile curente, ci doar sa actioneze impreuna, complementar, sub acest concept nou de banca de dezvoltare permis de regulamentul european, pentru a spijini cateva domenii prioritare precum infrastructura mare, energie, cercetare, sanatate și mediu privat”, a precizat Eugen Teodorovici, citat de Agerpress.

„Cadrul legal pentru aceasta banca de dezvoltare va fi pus pe masa Guvernului pana la finele lunii mai pentru a fi discutat si aprobat, iar la finalul anului sa devina operationala. Este o banca pe care regulamentul Comisiei o permite. Acest lucru inseamna ca eu, ca stat, pot da acestei noi banci direct, fara sa mai stau in piata sa fac o selectie intre banci, acea dispozitie, ca si actionar, pe anumite zone, de a incuraja, de a veni cu anumite pachete care sa stimuleze piata, in zone in care eu ca stat consider ca am un avantaj competitiv fata de celelalte state din zona și pe care vreau sa il intaresc ca sa ies din sfera UE. Tin foarte mult la aceasta extindere in afara spatiului european pentru a nu mai fi dependenti așa cum suntem astazi, undeva la 70%, pe exporturi”, a mai spus Teodorovici.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
48 votes · 48 answers
Voteaza
NoCash