Guvernul deblocheaza procesul de implementare a prevederilor Directivei NIS in Romania

4 august 2020

In cel mai scurt timp vor fi determinate valorile de prag necesare pentru stabilirea efectului perturbator semnificativ al incidentelor la nivelul rețelelor și sistemelor informatice ale operatorilor de servicii esențiale. Aceasta va permite declanșarea procedurii de identificare și înscriere de către CERT-RO în Registrul Operatorilor de Servicii Esențiale, a acestor operatori, care pot fi inclusiv institutii de credit.

Guvernul României a emis Ordonanța de Urgență nr. 119 din 22.07.2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 362/2018 privind asigurarea unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și sistemelor informatice.

Emiterea actului normativ „s-a impus cu necesitate în urma constatării unor impedimente majore în aplicarea Legii nr. 362/2018”, potrivit cert.ro.

Acest fapt a generat întârzieri în implementarea în țara noastră a prevederilor Directivei Uniunii Europene nr. 1148/2016 privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniune (i.e. Directiva NIS) și declanșarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană.

Principala modificare adusă Legii nr. 362/2018 prin OUG nr. 119/2020 se referă la flexibilizarea constituirii Grupului de lucru interinstituțional (i.e. GdLINIS) pentru determinarea valorilor de prag necesare pentru stabilirea efectului perturbator semnificativ al incidentelor la nivelul rețelelor și sistemelor informatice ale operatorilor de servicii esențiale astfel încât în cel mai scurt timp să poată fi declanșată procedura de identificare și înscriere de către CERT-RO în Registrul Operatorilor de Servicii Esențiale, a acestor operatori.

De asemenea, au mai fost introduse o serie de ajustări în privința unor denumiri, astfel încât Legea 362/2018 să fie armonizată cu modificările survenite prin intermediul Ordonanțelor de Urgență nr. 90/2019 și 4/2020.

Adoptarea OUG nr. 119/2020 reprezintă „un pas esențial în deblocarea procesului de implementare a prevederilor Directivei NIS în țara noastră”, apreciaza cert.ro.

Masura contribuie la întărirea securității cibernetice atât la nivel național cat și la nivelul celor șapte sectoare de activitate avute în vedere de actul normativ european: energie (electricitate, petrol, gaze naturale), transport (aerian, feroviar, pe apă, rutier), sectorul bancar, infrastructuri ale pieței financiare, sectorul sănătății, furnizarea și distribuirea de apă potabilă și infrastructură digitală.

CERT-RO urmează sa lanseze în perioada imediat următoare o serie de acțiuni de reglementare, monitorizare, management al incidentelor cibernetice, etc. în vederea asigurarea securității rețelelor și sistemelor informatice ale operatorilor de servicii esențiale din România.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?