[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Guvernul a lansat aplicatia mobila ghiseul.ro. Taxele, impozitele, amenzile și sute de alte servicii pot fi plătite de pe telefon, de astazi. Până la 1 februarie se va putea elibera online inclusiv cazierul judiciar prin intermediul Ghișeul.ro.

27 ianuarie 2023

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și  Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) au lansat astăzi în premieră pentru România aplicația mobilă Ghișeul.ro, astfel incat cei aproximativ 1,6 mil. de romanii cu cont pe platforma Ghiseul.ro isi poti plati taxele si impozitele direct din telefon. Până la 1 februarie se va putea elibera online inclusiv cazierul judiciar prin intermediul Ghișeul.ro.

Sebastian Burduja – ministrul Cercetarii, Inovarii si digitalizarii (stanga) si Dragoș-Cristian Vlad – presedintele ADR

Începând de astăzi, românii au la dispoziție pentru plata taxelor și impozitelor aplicația mobilă Ghișeul.ro, disponibilă în App Store (Apple) și Google Play Store.


Aplicația mobilă este rezultatul unui parteneriat încheiat de ADR și Mastercard, fiind dezvoltată de Tremend, subcontractor al Mastercard, cu sprijinul echipei ADR, APERO și IndecoSoft. Din punct de vedere al securității, aplicația a fost testată de partenerii instituționali cu atribuții în acest sens, respectiv SRI, prin Cyberint.

„Până acum, 1,5 milioane de români au ales să-și ușureze procesul de plată online către instituțiile statului, iar de astăzi, cu doar câteva click-uri pe telefonul mobil, se vor putea plăti taxe, servicii publice, utilități, sau amenzi cu zero comision la orice plată.” – potrivit comunicatului de presa.

Începând cu anul 2022, au fost adăugați aproape 350 de mii de utilizatori, iar de la 1 ianuarie 2023 au fost înregistrate peste 65.000 de conturi noi, media fiind de 3000 de conturi create în fiecare zi.

În prezent există 1300 de instituții interconectate, de la nivel central și local, care furnizează aproximativ 400 de servicii publice în platformă. În ceea ce privește zona rurală, cu o rată de înrolare de 30%.

Numărul total de tranzacții realizat prin intermediul platformei este de 9 milioane de plăți, în 2022 fiind procesate peste 3,7 milioane de tranzacții. În anul 2023, platforma Ghișeul.ro nu mai este folosită doar pentru impozitele anuale, 30% dintre utilizatori apelând și la alte servicii, interacționând mai mult cu platforma.

Situatia gradului de utilizare la momentul pulbicarii acestei stiri. Sursa: ghiseul.ro

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării: „Suntem convinși că prin punerea la dispoziția românilor a aplicației ghișeul.ro, toate aceste cifre se vor îmbunătăți semnificativ, iar creșterea numărului de utilizatori va fi și mai mare în perioada următoare. Aplicația Ghișeul.ro este rezultatul unui efort de mai bine de un an, fiind efectuate peste 650 de teste de utilizatori sau de securitate cibernetică. Vreau să mulțumesc în special Autorității pentru Digitalizarea României, domnului președinte Dragoș-Cristian Vlad și domnului vicepreședinte Dragoș Tohănean și partenerilor privați deoarece Ghișeul.ro este unul dintre puținele exemple de parteneriat public-privat de succes din România. Vorbim despre o platformă dezvoltată de un partener privat pe o infrastructură pusă la dispoziție de o instituție a statului român, în beneficiul cetățenilor”.

Astăzi venim cu o facilitate cerută de cetățeni, de a avea o aplicație mobilă ca urmare a evoluțiilor tehnologice, respectiv ca o necesitate. Digitalizarea poate simplifica viața românilor și poate aduce încredere în relația cu instituțiile publice. Vom aduce Ghișeul.ro mai aproape de cetățean, fapt care va face ca serviciile publice să fie și mai accesibile. Scopul nostru este să transformăm Ghișeul.ro, din platforma gateway a interacțiunii online cu statul, într-un marketplace al plăților pentru toate serviciilor publice. Avem deja aproape 400 de plăți disponibile în platformă și lucrăm constant pentru interconectare cât mai multor instituții și servicii, de la nivel local și central”, a adăugat Dragoș-Cristian Vlad, președintele ADR.

Ghișeul.ro este un proiect IT dezvoltat intr-un parteneriat public-privat, în care platforma IT a fost pusă gratuit la dispoziția statului de către APERO – Asociația pentru Plăți Electronice din România, fiind creată de către Indeco Soft din Baia Mare, una din firmele membre ale acestei asociații. Statul, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), a pus la dispozitie și suportă costurile legate de partea hardware pentru această platformă.

____________

Link-urile către aplicații sunt:

IOS: https://apps.apple.com/us/app/ghiseul-ro/id6444286475

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.ghiseul.mobile

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?