[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Guvernul a decis eliminarea “surcharge-ului” si extinderea mijloacelor electronice pentru plata online a impozitelor

12 decembrie 2013

Atunci cand isi plateste impozitele pe Internet, contribuabilul nu va mai putea fi obligat (de hotararile Consiliilor locale ale primariilor) sa suporte costul tranzactiei. In plus, acesta va putea plati si prin internet banking sau mobile banking, nu numai prin card, fara insa a se limita la aceste modalitati de plata la distanta.

Guvernul a decis modificarea si completarea Hotararii de Guvern nr. 1235/2010 privind aprobarea realizarii Sistemului national electronic de plata (SNEP) online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar.

Prin Hotararea adoptata de Guvern se reglementeaza o situatie aparuta ca urmare a intrarii in functiune a Sistemului national electronic de plata a taxelor si impozitelor. Mai precis exista o discriminare a contribuabilului care plateste utilizand cardul prin intermediul SNEP fata de contribuabilul care plateste utilizand cardul la sediul institutiei publice, deoarece acesta din urma nu plateste comision.

Dupa cum este motivat in nota de fundamentare, modificarea art.10 alin.4 din HG 1235/20 era necesara din urmatoarele considerente:
– exista posibilitatea sesizarii Comisiei Europene in legatura cu incalcarea unui act normativ care transpune in legislatia nationala o directiva europeana, urmand ca aceasta sa dispuna masuri de corectare a acestei situatii si aplicarea unor sanctiuni statului roman;
– exista riscul ca acei contribuabili carora li se percep in mod nejustificat si nelegal acest commision de catre institutiile publice sa le actioneze in instanta in vederea recuperarii prejudiciului.

In plus, „…scopul legislatiei europene in vigoare este acela de a incuraja platile electronice, in timp ce prevederile actuale ale H.G.1235/2010 nu fac decat sa descurajeze, prin posibilitatea oferita institutiilor publice de a percepe un pret suplimentar de la contribuabil.”

De asemenea, actul normativ extinde mijloacele electronice de plata online de la plata prin card la plata prin Internet banking si mobile banking, “fara a se limita la acestea”.

Cum in piata, bancile au solutii/aplicatii proprii de plata la distanta (indiferent daca vorbim de Internet Banking sau mobile banking) ramane de vazut cum se va solutiona – in normele de aplicare (care au ca termen de publicare 45 de zile) – problemele de standardizare legate de interconectarea cu platforma de plata www.ghiseul.ro.

Nu in ultimul rand, Avand in vedere faptul ca graficul initial de inrolare in SNEP a fost depasit, Guvernul a hotarat ca institutiile publice se pot inregistra oricand in SNEP. Monitorizarea implementarii mijloacelor de plata se realizeaza de catre Ministerul pentru Societatea Informationala impreuna cu Ministerul Finantelor Publice.

Pentru detalii accesati documentele de mai jos:

Nota de fundamentare pentru modificarea HG 1235/2010

Hotarare de guvern pentru modificarea HG 1235/2010

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?