Guvernul a aprobat o politica publica in domeniul comertului electronic

26 aprilie 2019

Ministrul Comunicatiilor a anuntat dupa sedinta de guvern din 24 aprilie ca a fost aprobata politica publica in domeniul comertului electronic.

„Am adoptat prima propunere de politica publica, elaborata in domeniul comertului electronic, care isi propune sa contribuie la dezvoltarea economica si cresterea competitivitatii generale a Romaniei, document care a constituit rezultatul unui proiect al MCSI, cu o valoare de 3,8 mil. lei din care 3,1 mil. lei au fost fonduri europene.”, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul comunicatiilor.

Din informarea ministrului am retinut urmatoarele:

. Comertul electronic este in prezent un domeniu in plina ascensiune la nivel global si european, cu vanzari la nivelul Europei in 2017 de peste 534 mld. euro si cu estimari de peste 600 mld. euro in 2018, statele Europei de Vest avand o pondere de circa 70% din aceste valori.

. In anul 2017, una din cinci firme europene a vandut prin mediul electronic iar procentul de vanzari prin canale electronice in cifra de afaceri a fost de 17%, conform Eurostat.

. In Romania, doar 7% dintre IMM-uri isi comercializeaza produsele si serviciile online si doar 23% dintre romani, utilizatori de internet, au cumparat online.  Media UE este de 67%.

„Pe baza politicii publice elaborate, MCSI va promova pana la sfarsitul anului 2019 strategia in domeniul comertului electronic, prin hotarare de guvern, asigurand astfel cadrul pentru implementarea masurilor prevazute in planul de actiuni aferent politicii publice.”, a mai precizat ministrul.

Declaratia de presa a ministrului comunicatiilor, Alexandru Petrescu, dupa sedinta de guvern din 24 aprilie.

Propunerile guvernului pot fi citite aici:

Politică publică în domeniul comerțului electronic

Planul de actiuni pana in 2020 in domeniul comertului electronic

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?