Guvernul a aprobat normele de aplicare a Ordonantei privind amanarea ratelor intre 1 si 9 luni

28 iulie 2022

In sedinta de miercuri, Guvernul a aprobat normele metodologice pentru aplicarea Ordonanței 90/2022 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituțiile de credit.

Din momentul publicării acestor norme în Monitorul Oficial, atât persoanele fizice, cât și persoanele juridice pot accesa și acest instrument cu care statul, guvernul, vine în sprijinul cetățenilor și al companiilor, privind o facilitare, un moratoriu de amânare a ratelor între 1 și 9 luni, pentru cei care sunt într-o situație dificilă,” a declarat la finalul sedintei de guvern ministrul de Finante, Adrian Câciu.

Ministrul a explicat procedura de lucru: „Practic, cetățenii se vor duce la bancă cu o declarație pe propria răspundere că le-au crescut cheltuieli, în ultimele trei luni, cu 25% față de o perioadă similară de anul anterior, dar, evident, trebuie să ia în calcul că vor beneficia de această amânare a ratelor, numai că la final vor trebui să plătească ratele care au fost amânate și, evident, dobânda acumulată.”

Sfatul ministrului: nu amana ratele, treci la dobanda fixa!

Ministrul a mai vorbit despre o noua facilitate pentru cei care sunt beneficiarii programului „Prima casă” și „Noua casă”, unde dobânda nu se capitalizează.

Revenind la moratoriu, ministrul a venit si cu o recomandare:

„Nu este o măsură pe care să o faci dacă poți să îți plătești ratele. Cel mai bine ar fi să poţi să îţi plăteti ratele și dacă se poate să găsești chiar o trecere la dobândă fixă pentru următoarea perioadă, pentru că dobânzile vor mai crește, nu mă ascund să spun lucrul acesta. Dar dacă te afli chiar în dificultate, poți să te duci la bancă, cu o cerere, cu o declarație pe răspundere, evident, dacă nu ai o cerere de refinanțare în curs sau o restructurare de credit în ultima perioadă, și atunci vei beneficia de această măsură.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Mihai Draghici – CEO PayByFace

„Dupa ce oamenii creeaza un cont PayByFace si au adaugat cardul, selfi-ul si PIN-ul, si au avut un pic de curaj sa se duca sa incerce, daca au incercat o data plata prin recunoastere faciala nu mai folosesc altceva (n.r. ca modalitate de plata). 80% dintre ei numai asta folosesc. Le place la nebunie.” 

Afla aici rezultatele in adoptia platii prin recunoastere faciala.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?