„Sperăm că vom putea produce un document care să dea un real impuls educaţiei financiare în România. Ne inspirăm din cele mai eficiente strategii la nivel internaţional, avem sprijin de la Banca Mondială şi de la OCDE, deci cred că avem toate şansele să reuşim.”, a declarat guvernatorul Mugur Isarescu in deschiderea conferinței TAXEDU – Educaţia fiscală a tinerilor europeni prin mijloace digitale.
„Deşi suntem la început de drum cu acest demers, pot spune că avem o excelentă colaborare cu instituţiile partenere, dar şi cu băncile comerciale, care au făcut paşi semnificativi în domeniu.”
Cu câteva luni în urmă, BNR a semnat împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Educaţiei Naționale, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Asociaţia Română a Băncilor, un Acord care pune bazele construcției unei Strategii naţionale de educaţie financiară, dar care creează și condițiile unei colaborări în cadrul unor proiecte comune.
„Am făcut acest lucru pentru că ne-am dat seama că fără un efort coordonat între instituții, între autorităţi, nu ne putem îndeplini obiectivul de a avea o populaţie care să înţeleagă, de exemplu, ce înseamnă inflaţia sau care sunt avantajele unei colectări eficiente a impozitelor.”
În acest context, conferinta a marcat în mod simbolic intrarea în vigoare a acestui Acord naţional, dar şi demararea primului proiect comun. Cu sprijinul Comisiei Europene, a fost creat portalul TAXEDU, care îşi propune să informeze şi să educe într-o manieră accesibilă şi prietenoasă, cu privire la rolul impozitelor în viaţa noastră de zi cu zi.
Guvernatorul a adus in discutie si rolul tehnologiei care schimba mentalitati si face ca procesul educational sa fie mai eficient.
„Observăm că pentru mulţi, plata impozitelor este o corvoadă şi poate chiar a fost, date fiind unele experienţe din trecut. Sistemele însă se modernizează, astăzi plătim impozite online, lucrurile se simplifică.”
„Nu putem să facem educaţie eficientă astăzi fără aportul tehnologiei. Copiii şi tinerii sunt atât de conectaţi la fenomenul IT, la internet, încât hârtia începe să devină pentru ei anacronică şi plictisitoare. Trebuie să ţinem pasul cu aceste evoluţii şi să găsim modalităţile şi canalele cele mai eficiente pentru a comunica. În curând şi noi, Banca Naţională, vom avea un asemenea soft, prin care să explicăm tinerilor cum se formează dobânda, cursul valutar, cum acţionează banca centrală şi cum circulă banii.”
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: