[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Gradul de intermediere financiara continua sa se deterioreze – in plus, 40% dintre salariatii cu credite la banci au venituri sub salariul minim pe economie

12 octombrie 2015

Gradul de intermediere financiara a continuat sa se reduca, in conditiile in care Romania continua sa inregistreze cel mai scazut nivel din UE, iar „ritmul de scadere a fost cel mai accentuat din ultimii patru ani”, potrivit ultimului raport BNR privind stabilitatea financiara. Practic, ponderea activelor sistemului financiar in PIB s-a diminuat cu 4,1 puncte procentuale in anul 2014 fata de 2013 (ajungand la 77,4 la suta

Dintre componentele sistemului financiar, sectorul bancar a continuat sa se ajusteze cel mai mult. „Politicile autoritatilor trebuie sa asigure un cadru favorabil reluarii intermedierii financiare, inclusiv prin evitarea unor masuri care ar putea distorsiona rolul institutiilor financiare in societate.”

Dimensiunile relative ale sectoarelor financiare bancare si nebancare in statele din Europa Centrala si de Est
ponderea sectorului bancar in PIB
Reducerea personalului bancar si a numarului de unitati teritoriale in scopul diminuarii cheltuielilor operationale si-a continuat tendinta accelerata inceputa in anii anteriori, cu efectele potential negative asupra gradului de intermediere financiara, ca urmare a ingreunarii accesului populatiei si companiilor la servicii financiare. „Necesitatea imbunatatirii gradului de bancarizare si a cresterii nivelului de pregatire profesionala a personalului bancar sunt argumente pentru regandirea politicilor de optimizare a cheltuielilor operationale.”, se arata in Raport.

Mentinerea unui ritm scazut de creditare impreuna cu cresterea inclinatiei populatiei spre utilizarea de servicii financiare on-line au determinat reducerea retelelor teritoriale de unitati bancare. In perioada iunie 2014 – iunie 2015 reteaua de unitati bancare s-a redus cu 105 unitati (pana la 5 203 unitati), iar numarul de salariati din sistemul bancar s-a redus cu 669 persoane (pana la aproximativ 57 300 angajati.

Evolutia numarului de unitati si a numarului de salariati din sectorul bancar

evolutie unitati si personal sistem bancar

Procesul de restructurare a activitatii manifestat prin scaderea numarului de unitati si salariati din sistem afecteaza negativ accesibilitatea populatiei la serviciile bancare. In sectorul bancar romanesc, o unitate teritoriala deserveste in medie 3 760 de persoane, cu mult peste media europeana de 2 450 persoane.

De asemenea, dintre tarile Uniunii Europene, Romania are cel mai mic numar de salariati in raport cu populatia, un angajat din sectorul bancar deservind in medie 345 de persoane (media europeana fiind de 175 de persoane pe angajat bancar).

Pe de alta parte, eficienta salariatilor din banci are spatiu de imbunatatire. in Romania, un angajat bancar gestioneaza active de circa 1,5 milioane euro, in timp ce media din UE este de peste 10 milioane euro. Cresterea valorii adaugate a serviciilor oferite de banci (proces care este posibil si daca gradul de pregatire profesionala a angajatilor bancari se va majora, iar gradul de bancarizare a economiei se va imbunatati) va ameliora din constrangerile de eficienta mentionate.

Procesul de curatare a bilanturilor s-a accelerat, conducand la o reducere importanta a ratei creditelor neperformante de la 19,2 la sută in iunie 2014 la 12,8 la sută in iunie 2015. In anul 2014, instituţiile de credit au efectuat operatiuni de vanzare a creantelor neperformante in suma de 8,9 miliarde lei.

Rata creditelor neperformante la banci dupa tipul creditului

rata credite neperformante pe tip credit

Eforturile bancilor in aceasta directie le-a afectat profitabilitatea curenta, dar au contribuit la reluarea sustenabila a creditarii. Profitul a revenit in teritoriu pozitiv in prima parte a anului 2015, dar se mentine la un nivel modest in special datorita: (i) modificarilor produse in structura bilantiera prin orientarea catre active purtatoare de risc scazut; (ii) creditarii modeste din ultimii ani (in special catre companii nefinanciare) si (iii) ajustarilor produse la nivelul marjelor de dobanda.

Din tabelul de mai jos se observa cum ajustarea a fost mult mai accelerata in cazul dobanzilor pasive (la depozite)  decat in cazul celor active (la credite). In cazul populatiei cel putin, din decembrie 2011, ratele medii la soldul creditelor in lei s-au diminuat cu  numai 41%, in vreme ce ratele medii la soldul depozitelor in lei au scazut de peste trei ori.

Plecand de la aceasta modificare a modelului de afaceri, data de trendul descendent al marjelor de dobanda aferente creditelor si depozitelor in lei, BNR apreciaza ca „se impune noi exigente in procesul de eficientizare a activitatii bancare pe acest segment”.

Ratele medii ale dobanzilor aferente creditelor si depozitelor in sold, calculate la nivelul sectorului bancar

Evolutia dobanzilor in sistemul bancar

Dupa un rezultat financiar negativ de 4,7 miliarde lei înregistrat la sfarsitul anului 2014, sectorul bancar a revenit pe profit in anul 2015. Profitul operaţional a fost erodat de cheltuielile nete cu ajustarile pentru deprecierea activelor financiare (provizioane IFRS) substanţial mai ridicate, pe fondul intensificarii activitatii de scoatere in afara bilantului si de vanzare a portofoliilor de credite neperformante.

Evolutia profitului/pierderii net(e)

evolutie profit sistem bancar

Autorii studiului apreciaza ca „indatorarea populatiei este semnificativa din perspectiva numarului persoanelor cu credite la banci si IFN”. In prezent, 4,3 milioane persoane detin credite de la aceste institutii financiare (din care 1,4 milioane persoane detin carduri de credit), reprezentand 47 la suta din populatia activa (iunie 2015). In medie, un debitor are 1,6 credite la banci si IFN, iar 20 la suta din debitorii bancilor au credite la cel putin doua banci (iunie 2015).

Categoria debitorilor cu venituri inferioare salariului minim pe economie prezinta cea mai mare asimetrie a gradului de îndatorare (debt service-to-income, DSTI). Indicatorul DSTI pentru această categorie este de 65 la suta, comparativ cu 35 la suta pentru tot sectorul populatiei. Mai mult, circa 40 la suta din salariatii cu credite la banci provin din acest segment al populatiei, deşi concentreaza mai putin de o treime din expunere (29 la suta din creditele bancare ale salariatilor).

Pentru mai multe detalii descarcati aici Raportul BNR privind stabilitata financiara in 2015 (format pdf)

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?