Intre 30 martie 2011 si 30 martie 2013, prin ghiseul.ro s-au realizat 37.653 tranzactii de plata prin card bancar, a impozitelor si taxelor locale, in valoare de 7.863,7 mii RON. Primul loc in tranzactionare este ocupat de Bucuresti care prin ICI si 4 primarii de sector (2, 3, 4 si 6) detine doua treimi atat din tranzactii (68,6%) cat si din volume(65,6%) .
In tara, cea mai activa primarie este Targu-Mures cu 3.171 tranzactii si o valoare a impozitelor si taxelor incasate online de 879,3 mii RON. Desi are doar 170.000 de locuitori, Targu Mures are o performanta la tranzactionarea prin ghiseul.ro superioara celei inregistrata de toate celelalte primarii, inclusiv din Bucuresti – unde populatia sectoarelor Capitalei este de doua ori mai mare. Astfel, la volumul tranzactionat, Primaria din Targu-Mures detine prima pozitie pe tara.
Topul la nivel national este completat, in ordine, de Galati, Ploiesti, Tulcea, Brasov, Cluj si Craiova cu un total cumulat de 5.067 tranzactii si o valoare de 1.226 mii RON. Restul primariilor au – la nivel individual – sub 500 de tranzactii si un volum de cel mult 50.000 RON. Dintre acestea, 19 de primarii au inregistrat pana in 10 tranzactii de plata.
Ca o particularitate, cea mai mare valoare medie a unei tranzactii este de 387RON si se inregistreaza in Urziceni, in vreme ce valoarea medie cea mai redusa este in contul Primariei din Suceava, cu numai 124 RON.
In ultima zi din martie – cand se mai putea beneficia de reducerea de 10% la plata impozitelor – romanii au stat la coada pentru a-si plati impozitele (foto). Cand ajungeau la ghiseu, contribuabilii puteau citi ca plata se poate face si de acasa, direct pe www.ghiseul.ro. O informatie pentru aflarea careia au platit cu o ora din viata lor.
Responsabilitatea este si a autoritatilor care, dupa doi ani de la relansarea platformei de tranzactionare, nu au reusit inca sa informeze toti contribuabilii – prin trimiterea credentialelor – ca plata taxelor si impozitelor se poate face si fara deplasarea la sediul primariei. Datele CNMSI releva faptul ca, din cei peste 10 milioane de contribuabili potentiali utilizatori ai platformei www.ghiseul.ro, au fost trimise credentiale (user si parola), in vederea utilizarii sistemului, catre un numar de 1,2 milioane persoane.
La data de 30 martie, in SNEP erau active 59 de primarii a caror populatie totalizeaza peste 40% din numarul total al populatiei Romaniei. La acestea se adauga un numar de alte 36 de primarii – inclusiv cea a sectorului 1 din Capitala – care sunt inrolate dar inactive.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: