Desi Barometrul de incredere a Consumatorului realizat de Gfk pentru Comisia Europeana concluzioneaza ca 2013 a marcat un record pozitiv in ceea ce priveste cota de incredere in randul romanilor, de la declansarea crizei pana in prezent, acestia continua sa fie la fel de indatorati ca in 2012 iar perceptia privind somajul s-a inrautatit.
Aproape 60% spun ca veniturile lor abia reusesc sa le acopere cheltuielile curente. Procentul celor care spun ca au datorii ramane constant, situandu-se la 19% atat in decembrie 2013, cat si in 2012.
In privinta somajului, indicatorul s-a inrautatit comparativ cu 2012, astfel ca media pesimistilor in 2013 se situeaza la doua treimi din populatie fata de 63,5% in 2012. Si procentul optimistilor s-a micsorat – doar 5% dintre cei chestionati spun ca sunt optimisti in privinta evolutiei ratei somajului, fata de 7% cu un an in urma.
Gfk spune ca somajul este singurul indicator care s-a inrautatit, toti ceilalti inregistrand evolutii pozitive in materie de perceptie: de la situatia financiara a familiei lor (!?) si pana la starea generala a economiei.
Asadar romanii cred ca li s-a imbunatatit situatia financiara a familiei, precum si perspectiva financiara, desi sunt la fel de indatorati si, in plus, se tem si mai mult de somaj. Exista totusi o explicatie logica pentru aceasta perceptie cel putin curioasa.
Ea este oferita chiar de catre directorul general al Gfk Romania, domnul Andi Dumitrescu:
“Increderea populatiei va continua sa creasca, ca urmare a promisiunilor din campaniile electorale la care romanii vor fi intens expusi anul aceasta, fapt observat si in anii anteriori in care au fost alegeri. De fiecare data in aceste perioade, nivelul de incredere a atins cote mai inalte decat media”.
Vezi aici comunicatul de presa al Gfk
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: