GarantiBank Turcia a fost tinta unui atac cibernetic care a facut ca serviciile acestei institutii sa nu fie disponibile nici in Romania

29 octombrie 2019

In 28 octombrie, GarantiBank Romania publica un anunt pe pagina sa de facebook, referitor la o serie de probleme tehnice care au facut indisponibile temporar serviciile de digital banking.

„Din cauza unor probleme tehnice urmatoarele servicii sunt indisponibile momentan: internet si mobile banking, website garantibank.ro si bonuscard.ro, precum si platile de e-commerce.

Clientii pot folosi in continuare cardurile emise de banca pentru a efectua plati, ATM-urile Garanti Bank sunt, de asemenea, functionale, iar toate serviciile puse la dispozitie in agentiile noastre sunt in continuare disponibile. Va asteptam in agentiile Garanti Bank pentru efectuarea de operatiuni. Comisionarea acestora va fi conform tarifarii prin internet si mobile banking.”

Cateva ore mai tarziu, Netopia Payments venea cu precizari suplimentare intr-o noua declaratie in urma careia aflam ca situatia din Romania este efectul unui atac de tip DDOS la GarantiBank din Turcia.

Declaratia lui Antonio Eram, CEO-ul Netopia Payments:

„Incepand de ieri GarantiBank Turcia a fost tinta unui atac cibernetic ce a facut ca serviciile acestei institutii, prin cascadare si ale GarantiBank Romania, sa nu fie disponibile.

Atacul a vizat atat serviciile publice (site-uri, internet banking, etc) cat si cele asociate tertilor . Avand in vedere ca NETOPIA Payments proceseaza o mare parte a tranzactiilor folosind serviciile de acceptare ale GB Romania ne-am vazut in imposibilitatea de a oferi procesarea de card in parametrii nominali.

In cursul zilei de astazi (n.r. 28 octombrie) am lucrat impreuna cu GB precum si alte banci partenere pentru a rezolva problema. O astfel de actiune nu este usor de realizat si presupune, pe langa modificari tehnice si o multime de proceduri operationale si logistice.

In acest moment 99.9% din tranzactiile comerciantilor sunt operationale. Monitorizam situatia in timp real.

Atacul a fost de tip DDOS (https://www.news1.news/…/turkey-under-cyber-attack-the-stat…) si nu a avut consecinte in ceea ce priveste securitatea tranzactiilor sau a banilor.

So far so good. Multumim pentru suport si mai ales intelegere.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
48 votes · 48 answers
Voteaza
NoCash