Garantibank nu ofera clientilor nicio aplicatie de plati de tip wallet. BRD, Unicredit si Credit Europe fara aplicatii proprii de plati mobile.

Premium
18 ianuarie 2021

Anii 2019 si 2020 au reprezentat cea mai efervescenta perioada pentru lansarea portofelelor digitale in Romania, indiferent ca vorbim de aplicatii de plati mobile dezvoltate de bancile comerciale sau solutiile propuse de gigantii tehnologici precum Apple Pay sau Google Pay, care au fost adoptate de bancile locale.

Gheata a fost sparta de Banca Transilvania, care a lansat BT Pay inca din ianuarie 2018. De altfel, in acel an, doar ING a mai lansat propria aplicatie de wallet pe android.


A urmat lansarea Apple Pay in Romania, in iunie 2019, care avea sa fie imboldul sau poate confirmarea de care piata avea nevoie pentru a trece in masa la implementarea solutiilor proprii de plata de tip wallet.

ADOPTIA APPLE PAY DE CATRE BANCI

Adoptie aplicatii bancare proprii de wallet pe Android

Pe final de 2020 a ajuns si Google Pay, fiind insa implementat de un numar mai restrans de banci.

ADOPTIE GOOGLE PAY DE CATRE BANCI

In toata aceasta evolutie, remarcam ca BRD a fost ultima dintre bancile din Top 10 care a implementat Apple Pay in iulie 2020 si atunci doar pe jumatate, pentru ca in continuare aplicatia de plati nu este disponibila si pentru posesorii cardurilor Visa.

Se pare ca banca are în testare o nouă aplicație de plati pentru telefoane mobile, însă urmeaza sa vedem dacă aceasta va fi propria aplicatie de wallet sau Google Play,

Asa cum se vede si din tabele, BRD nu este singura banca din Top 10 care nu a dezvoltat inca o aplicatie proprie de plati. In aceeasi situatie se mai afla alte doua banci, cu mare traditie in platile retail, care ne-au obisnuit de-a lungul anilor sa vina cu o serie de premiere in piata cardurilor. Este vorba de Unicredit, Credit Europe Bank si Garantibank.

Aceasta din urma, practic, nu ofera nimic clientilor proprii in materie de aplicatie de wallet pentru plati cu mobilul. Si cand te gandesti ca inca din noiembrie 2008, cu doi ani inaintea celorlalti jucatori din piata, Garantibank lansa primele instrumente de plata contactless din Romania (stickere echipate cu tehnologia MasterCard PayPass), nu poti sa nu te intrebi ce s-a intamplat cu acel apetit al bancii catre inovatie si tehnologie. 

Adauga comentariu

Noutăți
Nocash
Cifra/Declaratia zilei

Mihai Draghici – CEO PayByFace

„Dupa ce oamenii creeaza un cont PayByFace si au adaugat cardul, selfi-ul si PIN-ul, si au avut un pic de curaj sa se duca sa incerce, daca au incercat o data plata prin recunoastere faciala nu mai folosesc altceva (n.r. ca modalitate de plata). 80% dintre ei numai asta folosesc. Le place la nebunie.” 

Afla aici rezultatele in adoptia platii prin recunoastere faciala.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?