[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Garanti Bank – in urmatorii cinci ani, tranzactiile fara card vor fi cele mai frecvente operatiuni la ATM

6 martie 2012

6 martie 2012 In Romania, Garanti este singura institutie bancara care permite,  prin intreaga retea de ATM-uri, operatiuni de schimb valutar fara card, depozitarea fara card de numerar in contul propriu, posibilitatea de reincarcare a cartelei, rambursarea sumelor datorate pentru cardul de credit sau platirea facturilor de telefonie mobila in timp real.

Urmare a dezvoltarii puternice pe segmentul de retail si a unei strategii de extindere bazate pe tehnologie de ultima ora, reteaua de ATM-uri a Garanti Bank s-a dublat in ultimii doi ani, ajungand la 200 de terminale inteligente – cea mai mare din tara.

Conform statisticilor interne, cele mai frecvente tranzactii efectuate la reteaua nationala de ATM-uri Garanti sunt, in ordine, retragerile de numerar, platile fara card ale facturilor (facturi ale operatorilor de telefonie mobila si furnizorilor de utilitati), rambursarea sumelor datorate pentru cardul de credit si depozitele bancare.

Printre tipurile de tranzactii care sunt din ce in ce mai populare se numara serviciile cu numerar (platile efectuate folosind depozite de numerar) – 30% din totalul tranzactiilor, reincarcarea cartelelor telefonice prin „Mobile Top-Up”, plata facturilor, precum si operatiunile de schimb valutar fara card.

„Scopul nostru este sa le oferim clientilor servicii usor de folosit si la indemana atunci cand folosesc ATM-urile Garanti, de la plati fara card si depozite, pana la transferuri bancare si operatiuni de schimb valutar. Intentionam sa continuam sa ne crestem prezenta nationala prin ATM-uri inteligente, deoarece dorim ca oricine, nu doar clientii nostri, sa poata beneficia de aceste bancomate pentru orice operatiune – de la reincarcarea telefoanelor mobile, pana la plata utilitatilor”, a declarat Murat Atay, CEO Garanti Group.

La nivelul pietei din Romania, sunt o serie de banci care au ATM-uri ce permit si alte functii decat cea clasica/de baza de retragere numerar. Lista bancilor ale caror terminale permit si alte servicii, de la depuneri in cont, reincarcari cartele si pana la plati facturi, rate si efectuare transferuri, se prezinta dupa cum urmeaza: BRD, BCR, Citibank,  Credit Europe Bank, ING Bank, OTP Bank, Millennium Bank, Raiffeisen Bank, RBS, Volksbank si Unicredit. Insa niciuna dintre aceste banci nu are toate aceste functii active pe un singur terminal sau la nivelul intregii retele.  Plecand de la experienta din Turcia, Garanti Bank a instalat inca de la inceput terminale inteligente si pe parcurs au fost activate o serie de functii astfel ca astazi este posibila o gama larga de servicii la ATM-urile bancii.

„Ne asteptam ca, in urmatorii cinci ani, tranzactiile fara card sa fie cele mai frecvente operatiuni la ATM. In plus, in viitorul apropiat, bancomatele Garanti Bank vor fi capabile sa ii recunoasca pe clientii nostri si sa le ofere servicii si produse personalizate. Garanti a inovat in piata bancara, inclusiv in ceea ce priveste ATM-urile. In Turcia, acest sector reprezinta unul dintre avantajele noastre competitive si planuim sa avem acelasi parcurs si in Romania”, a adaugat Ilker Ozdemir, Director Bancar Canale Alternative de Distributie & Tranzactii.

Grupul Garanti reuneste Garanti Bank, Garanti Leasing, Garanti Credite de Consum si Garanti Credite Ipotecare, care isi desfasoara activitatea pe piata locala sub coordonarea Garanti. Cele trei IFN-uri completeaza oferta Garanti Bank cu produse specifice de leasing (leasing financiar – vehicule, echipamente si imobiliar – si vȃnzari & lease-back) si servicii de administrare a flotelor, credite de consum, precum si credite ipotecare dedicate achizitiei de imobile si terenuri sau refinantari ale altor credite. Garanti Group ofera servicii financiare pe piata locala catre peste 450.000 de clienti.

In 2011, Garanti Group Romania a inregistrat un profit net consolidat de 8,3 milioane de euro, toate cele patru companii din Grup fiind profitabile. Garanti Bank a inregistrat o crestere a activelor de pana la 1,45 miliarde de euro. Totalul de credite s-a majorat din 2010 cu aproximativ 19%, pana la 936 milioane de euro. Depozitele s-au situat la valoarea de 467 milioane de euro, in timp ce numarul total al cardurilor de debit si de credit a crescut cu 16% fata de 2010, pana la 230.000.

Garanti Bank are in prezent la o retea de 77 de agentii, 200 bancomate si 7.340 de terminale POS.

Grupul Garanti este detinut de catre Turkyie Garanti Bankasi (TGB), cea de a doua banca privata ca marime din Turcia, dupa active.

Taguri:
Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?