Gala NOCASH – nominalizarile editiei din acest an

Premium
20 iulie 2021

In fiecare an, NOCASH invita comunitatea sa de specialisti sa jurizeze nominalizarile pe care le listam dupa un foarte atent proces de selectie ce are la baza, ca principal criteriu, importanta in dezvoltarea ulterioara a platilor electronice.

Pentru a asigura o relevanta sporita votului, specialistii nu se pot exprima in favoarea serviciului sau produsului lansat de compania in cadrul careia activeaza.


Votul ramane insa o optiune personala, specialistii optand in cele din urma pentru o singura nominalizare din fiecare categorie.

In continuare va prezentam lista completa a nominalizarilor la editia din acest an a Galei NOCASH, dedicata premiilor din industria platilor electronice:

PREMIERA  ANULUI – BANCI
Alpha Bank – pentru acceptarea la plata a cardurilor emise de China Union Pay (CUP). Acest acord este o extensie a intelegerii din 2019 care a permis utilizarea cardurilor CUP la ATM-urile Alpha Bank.  
ING Bank – prima banca din Romania care raporteaza ca volumul platilor cu cardul a depasit volumul retragerilor de numerar de la ATM-uri.  
Libra Internet Bank – o premiera pentru bancile din Romania – prin parteneriatul incheiat cu TradeVille, clientii persoane fizice ai bancii pot accesa bursa romaneasca si marile burse internationale, cu ajutorul aplicatiei de mobile banking.  
CIT One – trei banci decid sa optimizeze impreuna costurile legate de gestionarea numerarului. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care BRD și Raiffeisen Bank SA intră alaturi de BCR în acționariatul companiei CIT One SRL – furnizor de servicii integrate de gestionare a numerarului.  
CEC Bank – extinde transferurile (din aplicatia de mobile banking) folosind numarul de telefon in loc de IBAN, catre orice banca din Romania. CEC Bank este prima instituție din România care oferă acest serviciu indiferent de banca unde este domiciliat contul destinatarului.  
PREMIERA ANULUI – NON BANCI
Revolut – lanseaza operatiunile bancare. Compania a anuntat operaționalizarea licenței sale bancare în România. Romanii care aleg să folosească Revolut Bank se vor bucura de protecție pentru depozite în baza Schemei Europene de Garantare a Depozitelor, precum și de servicii adiționale  
Oney – Oney lansează 3x4x Oney “split payments”, un prim pas în domeniul “buy now pay later” pe piața românească. Plata în trei sau patru rate oferă clienților Oney o experiență unică în online, aceștia având nevoie doar de cardul lor de debit.  
Danubius – pentru avizarea primei case de marcat cu POS incorporat. Urmeaza ca în luna septembrie a acestui an produsul să fie disponibil pentru operatorii economici din România.  
Smart Fintech – in aprilie a.c., compania a devenit primul furnizor terţ de servicii bancare (TPP) licenţiat în România pe segmentul de open banking. Startup-ul a primit oficial autorizația de la BNR, autoritatea de reglementare, în calitate de instituție de plată autorizată să presteze servicii de inițiere a plăților (PIS).  
CTP Cluj-Napoca a anuntat în luna martie 2021 ca a înregistrat un record absolut de 1.074.226 vânzări electronice prin card. Compania se află în top 10 companii din sectorul transportului în Europa în funcție de numărul plăților digitale efectuate de călători (potrivit datelor VISA).  
Oveit – lanseaza conceptul de „Live Stream Shopping” pe piata locala. printr-o soluție tehnologică care îmbină conceptul de sesiuni video live, cu experiența de shopping offline.  
PIONIERAT in industria platilor electronice – BANCI
CEC Bank- lansarea in iunie 2021 a serviciului de initiere plati din conturile de la alte banci, prin aplicatia sa de mobile banking.Serviciul este disponibil într-o primă fază pentru clienții cu conturi la Banca Transilvania, Raiffeisen Bank și ING România, la care se vor adăuga și alte bănci.  
BT – lanseaza facilitatea de multibankingserviciul de agregare conturi in conformitate cu standardele PSD2 de open banking. Astfel, conturile deschise la banci si fintech-uri pot fi consultate dintr-o singura aplicatie (NEO).  
ING – pentru lansarea unui filtru de siguranta care vine în sprijinul clienților persoane fizice ce doresc să transfere fonduri către un alt cont ING pentru prima oară. Noua funcție arată clienților numele destinatarului pe scurt, doar la simpla completare a IBAN-ului, astfel încât se pot evita tranzacțiile eronate sau chiar tentativele de fraudare.  
Idea Bank – banca a lansat un card de credit acordat 100% online, in parteneriat cu eMAG. Noutatea consta in criteriile de eligibilitate. Spre deosebire de un credit bancar clasic, acordat pe criterii intrinseci ale băncii, acest card de credit ține cont de istoricul tranzacțional al clientului în platforma comerciantului: cu alte cuvinte, cu cât ai tranzacționat mai mult și mai frecvent în magazinul online, cu atât mai mult îți cresc șansele de încadrare la un card de credit.  
BT & CEC – clientii acestor doua bancipot efectua, in premiera, plati utilizand numarul de telefon mobil in locul IBAN-ului. Până în acest moment au existat soluții de plată cu utilizarea numărului de telefon mobil în locul IBAN-ului doar ca serviciu intrabancar (ambii clienți participanți la o plată au contul în aceeași bancă).  
BCR – banca lanseaza facilitate de emitere 100% online a unui card de credit, direwct din aplicatia George. Cardul poate fi obținut în aproximativ 7 minute, după câteva click-uri sau atingeri de ecran, în care clienții își confirmă datele, își dau acordul pentru interogarea bazei de date a ANAF, aleg adresa de livrare, primesc și semnează electronic documentația contractuală,
PIONIERAT in industria platilor electronice – NON BANCI
Smart Fintech – in iunie a.c., compania lansează oficial SmartPay, primul serviciu alternativ de initiere plată autorizat de Banca Națională a României. Fintech-ul își propune să execute în 2021 un număr de câteva mii de plăți pe lună prin soluția SmartPay.  
Credius – utilizarea inteligentei artificiale in activitatea de creditare. Identificarea clientului se face fara intalnire fizica, interviu video sau convorbire telefonica. Ulterior, transferul banilor către client se poate face in cateva minute.  
Elrond Network – lansare portofel digital pe blockchain. Aplicatia Maiar a celor de la Elrond face ca orice telefon să poată avea un portofel digital funcţional în doar câteva secunde. Compania a inregistrat 250.000 de wallet-uri dupa prima saptamana si se asteapta la 3 mil. de utilizatori dupa primele 12 luni.  
PARTENERUL ANULUI
Ministerul Finantelor – a demarat in 31 martie 2021 procesul de conectare a caselor de marcat la sistemul informatic al ANAF. Agenții economici mari au termen până pe 30 iunie 2021 iar pentru contribuabilii mici și mijlocii, termenul este de 30 noiembrie 2021.  
Autoritatea pentru Digitalizarea Romaniei – deschide platforma Ghișeul.ro pentru interconectări cu platforme private de plăți și servicii „ce beneficiază de un număr mare de utilizatori”. Pentru a ușura și mai mult posibilitatea cetățenilor de a relaționa online cu instituțiile „este oportun ca Ghișeul.ro să se interconecteze cu platforme private.” Primul proiect a fost deja implementat. In premiera, platforma a depasit un milion de utilizatori in acest an.
MASTERCARD – pentru lansarea “Piata la drum”, primul proiect din Romania care îi aduce pe micii comercianți de la marginea drumului în economia digitală. Proiectul isi propune fiscalizarea activității micilor producători din zonele rurale și accesibilizarea comerțului la drum prin plata cu cardul, pentru cei care nu au posibilitatea de a ajunge in pietele mari.  
Parlamentul Romaniei – zi dedicata comertului electronic. Camera Deputatilor a decis instituirea zilei de 15 octombrie ca „Ziua naţională a comerţului electronic”. Autorităţile centrale şi locale, dar şi societatea civilă pot organiza manifestări sau acţiuni cu scopul informării şi conştientizării cu privire la existenţa acestui tip de comerţ.  
Visa lanseaza in Romania solutia Tap to Phone. Alpha Bank si CEC Bank sunt primele institutii care au implementat aplicatia prin care mobilul devine POS.  
SeedBlink – platforma de crowdfunding care a facilitat obtinerea a peste 20 mil. euro finantare pentru aproape 50 de companii de tip start-up, in plina pandemie.  

Castigatorii vor fi anuntati in cadrul celei de-a XX-a editii a Galei NOCASH, ce va avea loc in data de 27 iulie, incepand cu orele 18.00, la Sala Studio (peste 500 locuri) a Teatrului National din Bucuresti.

In cadrul evenimentului va fi prezentat materialul de lucru („working progress”) al primei parti din filmul documentar „Apostolii cardurilor”, dedicat istoriei cardurilor din Romania. S-au implinit deja 25 de ani de la emiterea primelor carduri.

Participarea le eveniment se face exclusiv pe baza de invitatie, in limita locurilor disponibile.

Evenimentul este patronat de Visa si sustinut de o serie de parteneri importanti pentru industria de plati electronice din Romania: Danubius, Idemia, Lendrise, SelfPay, Symphopay si Smart Fintech.

Partenerul de cercetare al evenimentului este iSense Solutions.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Mihai Draghici – CEO PayByFace

„Dupa ce oamenii creeaza un cont PayByFace si au adaugat cardul, selfi-ul si PIN-ul, si au avut un pic de curaj sa se duca sa incerce, daca au incercat o data plata prin recunoastere faciala nu mai folosesc altceva (n.r. ca modalitate de plata). 80% dintre ei numai asta folosesc. Le place la nebunie.” 

Afla aici rezultatele in adoptia platii prin recunoastere faciala.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?