[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Gabriel Ghita, Mastercard despre includerea criptomonedelor pe carduri: „asteptarile noastre sunt temperate”

15 martie 2021

Gabriel Ghita, Vicepresedinte – Head of Business development Mastercard CEE,a vorbit la ZF Live despre relationarea dintre criptomonede si compania pe care o reprezinta si a precizat ca prezinta interes doar asa numitele „stable coins”, ce pot fi emise inclusiv de bancile centrale.

Mastercard a investit devreme in acest domeniu. „Cred ca suntem compania cu cele mai multe brevete in blockchain astazi. Cred ca avem aproape 90 de astfel de brevete si 250 in lucru,” spune Ghita. De ce?

Pentru ca Mastercard nu mai este doar o companie de carduri, ci „este o companie de plati care isi doreste sa ofere alternative de plata electronica in functie de preferintele consumatorilor,” explica Ghita.

Cand si in ce masura criptomonedele vor fi incluse pe carduri

Asteptarile noastre sunt un pic temperate legate de cum vor evolua pentru ca se observa cel putin doua tendinte. Pe de o parte, exista criptomonede care sunt folosite ca instrument de investitie si mai putin pentru plati. Aceste cryptocurrency nu sunt atat de importante pentru noi intrucat nu sunt stabile ca valoare. Criptomoneda poate sa valorize astazi un leu si maine 500 si poimaine 0,2 si tot asa. Lucrul acesta nu este facil pentru un sistem de plati.

Exista in acelasti timp ceea ce se cheama <stable coins>, care sunt mult mai stabile din punct de vedere al valorii, pot avea in spate active care sa le garanteze valoarea pe termen lung iar acestea sunt, evident, mult mai potrivite pentru plati.

Ar mai exista o a treia categorie reprezentata de criptomonede emise de banci nationale, care cu siguranta vor replica caracteristicile monedelor actuale. Adica, vor fi stabile, vor fi reglementate, bancile nationale vor avea grija de masa monetara aflata in circulatie, etc. astfel incat sa existe pe de o parte o garantie pentru consumatori ca folosind aceste monede nu sunt expusi la riscuri. Pe e alta parte si o garantie pentru beneficiarii platilor ca daca isi incaseaza banii in aceasta moneda, peste o saptamana nu vor ajunge sa nu mai aiba acei bani pentru ca s-au devalorizat.

Mastercard considera ca dezvoltarea criptomonedelor pentru plati se va intampla in acest sens al acestor „stable coins” si al monedelor digitale emise de autoritatile centrale.

Exista foarte multe initiative din partea bancilor centrale in acest sens si lucrurile cu siguranta se vor intampla,” a concluzionat Ghita.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?