Gabriel Ghita, Mastercard: autentificarea prin doi factori se va extinde in afara Europei si „va deveni standard al tuturor tarilor, intr-un termen relativ scurt”

15 martie 2021

Noua Directiva a Serviciilor de Plata (PSD2) obliga, de la inceputul acestui an. la o autentificare mai puternica a clientilor atunci cand fac o plata, folosind doi din urmatorii trei factori: ceva ce clientul stie (ex. o parola), un alt factor este ceva ce clientul are (ex. smartphone) iar cel de-al treilea factor este ceva ce clientul este (ex. amprenta).

Evident ca asta inseamna o experienta mai putin placuta si mai putin confortabila pentru consumatori drept pentru care au aparut metode alternative care sa-i solicite clientului sa faca o singura actiune iar autentificarea biometrica este exact aceasta metoda,” a declarat la ZF Live Gabriel Ghita, vicepresedinte – Head of Business development Mastercard CEE.


Practic, atunci cand clientul face o plata el are aplicatia – de mobile banking sau alta aplicatie – si in respectiva aplicatie si-a activitat autentificarea prin biometrie, care deja este existent in marea majoritate a smatphone-urilor de pe piata. Ca este autentificare faciala, ca este autentificare cu amprenta, ea este acolo. In Romania, foarte multe banci ofera aceasta facilitate in aplicatiile lor.”

Asadar, cand clientul face o plata online, acesta primeste o notificare push pe telefonul sau prin care i se cere sa se autentifice fie facial, fie cu amprenta si asta va fi tot ce va trebui sa faca.

Ghita spune ca aceasta va fi norma cel putin in Europa, daca nu si in alte tari.

Sigur ca Europa este prima borna economica din lume care a lansat un asemenea standard dar deja exista si alte tari care vor sa implementeze un standard asemanator. Deci, ne asteptam ca intr-un termen relativ scurt aceasta autentificare in doi factori sa devina un standard al tuturor tarilor, fie ca este el un standard al industriei de plati, fie ca este un standard impus de autoritati,” a concluzionat reprezentantul Mastercard.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Irina Chitu – country manager finzoom.ro

„Cel mai bine este sa imprumuti maxim 25% din venitul net, pentru a sta linistit. Cata casa imi permit? Asta inseamna 4 ani de venituri.”

Afla aici sfaturile expertului

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?