[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Frauda in ecommerce, date BNR, pe anul 2023: 0,007% din numarul platilor cu cardul initiate la distanta si 0,027% din perspectriva valorii asociate cardurilor

8 noiembrie 2024

Piaţa bancară din România are printre cele mai mici rate de fraudă din Europa, a declarat, joi, la un eveniment de specialitate, Raluca Micu, şefa Direcţiei Supraveghere Plăţi din Banca Naţională a României (BNR), potrivit Agerpres.

Cifre cheie despre nivelul fraudei, potrivit BNR

. 0,027% din perspectiva valorilor asociate cardurilor

. 0,006% total carduri, pe numar

. 0,018% total carduri, pe valoare

La identificarea în timp real a unor tranzacţii care au potenţial fraudulos este foarte mult de lucru. Vorbim de bănci care au şi sistemele legacy, sisteme tradiţionale, iar tehnologiile acestea inovatoare nu sunt în toate situaţiile compatibile cu infrastructura tradiţională. E o perioadă de adaptare şi de dezvoltare, care are nevoie, bineînţeles, de un timp corespunzător. Dar suntem bucuroşi că, de exemplu, în piaţa din România avem o rată de fraudă care este undeva la 0,007, la nivel european. Adică o cifră foarte, foarte mică comparativ cu celelalte state, ceea ce înseamnă că, deşi poate am fost nu neapărat proactivi, am fost mai precauţi în a adresa acest fenomen şi am văzut rezultate”, a susţinut Micu.

Reprezenta BNR a adăugat că instrumente inovative, precum Inteligenţa Artificială, sunt necesare a fi introduse în zona bancară pentru detectarea fraudelor.

Credem că astfel de instrumente (Inteligenţă Artificială, n.r.) sunt necesare pentru zona de fraudă şi nu vedem cum ar putea ca lucrurile să evolueze într-o altă direcţie când vorbim despre atât de multe plăţi, când vorbim despre date pe lanţul de plată. La o tranzacţie de comerţ electronic sunt undeva peste 200 de informaţii care se transmit, astăzi, legate de plată, de comerciant, de produs etc. Deci, este clar că toată direcţia şi toată atenţia se îndreaptă către astfel de instrumente. În zona de risc, în zona de creditare în mod special, cred că îngrijorările, sau cel puţin preocupările sunt mai crescute, pentru că într-adevăr trebuie să avem astfel de modele care să ne asigurăm că îndeplinesc nişte standarde minime din perspectiva de etică. Există o reglementare la nivel european, pe zona de Inteligenţă Artificială, care tocmai asta îşi propune să facă: să aducă această încredere în modele, să le facă explicabile atât pentru reglementatori, cât şi pentru cei care le folosesc şi, până la urmă, să asigure această protecţie pe datele clienţilor„, a explicat reprezentanta BNR.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?