In acest moment, cererea de solutii de open banking din partea companiilor, la nivel global, este undeva la 20%, a declarat Florin Ilie – Director General Adjunct ING Bank Romania, la conferinta anuala a Asociatiei Trezorierilor din Romania.
Oficialul ING vede open banking-ul ca pe o oportunitate iar bancile ar trebuie sa pregateasca serios API-urile, indiferent daca le convine sau nu.
„Apropo de ce facem noi. Exista developer.ing.com, care este portalul nostru. Acolo puteti sa aveti si un sandbox, sa incepeti sa-i dati bice cu API-ul si sa profitati de open banking-ul ING-ului. Se poate face.” – spune Florin Ilie.
Totusi, de ce nu se intampla open banking?
„Din cauza ca nu e cerere. Dar aceasta este si o problema de „market awarness”. Punem produse pe piata si cateodata problema este cererea, nu din cauza ca produsele nu sunt utile ci din cauza ca la cumparator, la consumatorul final, e o problema de awareness sau de … una zice si alta face. Daca intrebi top managementul companiilor ce ar vrea, la ce viseaza, stii ce-ti vor spune? Primul lucru va fi „single view across your company balance-sheet” (o privire unitara a situatiei contabile), „my company balance account” (n.r. situatia conturilor companiei). Cu cat mai multe banci, cu atat mai multe locuri in care actioneaza. Managerul vrea sa vina cu laptopul dimineata sa dea click si sa vada „one view real time” (n.r. o situatie de ansamblu in timp real) etc. Suna bine? Da. Suna credibil? Da. Te apuci si il faci. Il cumpara? Raspunsul este nu, de cele mai multe ori, in majoritatea cazurilor.”
De aceea, Florin Ilie crede ca problema este ca cererea are si ea problemele ei,” si aduce ca argument rezultatele unui sondaj realizat in decembrie 2020 de Global Treasurer.
Bancherul spune ca, potrivit acestui sondaj, „38% dintre companii la nivel mondial inca sunt nesigure si evalueaza daca le trebuie open banking, 21% nu vor sa schimbe ceva in acest moment, 20% se uita la TPP-uri, 15% se bazeaza pe dezvoltarea capabilitatilor interne si inca vreo 6% nu stiu ce vor sa mai dezvolte intern, deci cumva mosmondesc la sistemele proprii„.
„Cam pe aici suntem, La ora asta, target market-ul, cererea din partea companiilor este de 20-21%. Ce am vazut pana acum in Romania, concret, este ca lumea – ma refer la corporatii – se uita deocamdata la open banking doar ca un fel de “account viewer”, doar la abilitatea asta sa-si vada soldurile, mai putin sa initieze plati sau alte lucruri.
Florin Ilie a incercat sa explice plastic apetitul pietei la open banking, facand o paralela cu vanzarea portocalelor.
„De multe ori te gandesti de ce nu sunt portocale pe piata. Pentru ca nimeni nu vrea sa le cumpere, nu din cauza ca nu vrea sa le vanda cineva. Dar acum, bancile sunt acolo, nu cum trebuie, nu cat de repede trebuie. Inca lucreaza. Dar si acum, in anumite privinte, as zice ca oferta de multe ori, cel putin pe anumite arii de functionalitati, se loveste de o cerere care nu e asa de fulminanta.”
Cosmin Cosma, CEO Finqware – companie care dezvolta solutii de open banking – are insa un amendament legat de ideea ca piata din Romania nu se dezvolta din lipsa cererii:
„Daca omul nu vede ca exista portocale, nici nu stie sa le ceara. Cand au aparut autoturismele, nimeni nu vroia sa le cumpere. Preferau carutele, eventual cu patru cai in loc de doi. Nici atunci nu era cerere. Pana la urma e o chestie de uitat in oglinda, ca trezorier, ca CFO. Cu cate xls-uri interactionez eu astazi ca sa aflu cati bani am in conturi? Si cat dureaza acea interactiune?”
Situatia TPP-urilor autorizate de BNR
In acest moment, Romania are un singur TPP (Third Party Provider) autorizat. Este vorba de compania locala Smart Fintech. In schimb, in tara noastra sunt 97 de entitati care au voie sa ofere aceste servicii pe piata locala, pentru ca au licente pasaportate.
La finalul anului trecut, tarile din regiune aveau o situatie mult mai buna in ceea ce priveste numarul de TPP-uri autorizate: Bulgaria – 4, Ungaria – 5. Liderul din UE este Germania, cu 35 de institutii licentiate.
„Sunt vreo 10 dosare la BNR, inclusiv al nostru care sunt in curs de licentiere. Discutam despre un fenomen care va lua amploare,” spune reprezentantul Finqware.
Explozie de tip „hochey stick”
Parerea unanima a expertilor este insa ca piata de open banking va exploda iar evolutia este asemuita unei crose de hochei. Deocamdata insa, nu toata lumea cunoaste ce oportunitati si avantaje prezinta solutiile de open banking.
„O problema legata de utilizarea open banking-ului este faptul ca nu toata lumea stie de existenta lui. Totusi se intampla lucruri. Noi am demarat povestea asta cu PSD2 cu niste ani in urma. Am avut interes dar nu se intampla nimic. Nici macar nu veneau solicitari de asistenta de la clienti. Nu era nimeni interesat. Lumea era dornica sa auda statistici si studii dar nu parea ca cineva face ceva. Situatia s-a schimbat. In ultimul an avem foarte multe solicitari in zona asta.” – a declarat Andrei Burz-Pinzaru, Partener la Deloitte Legal Romania | Reff & Associates.
Florin Ilie pune evolutia si pe seama specificului autohton, pe modul in care romanii inteleg sa faca lucrurile in general: „Eu cred ca avem un talent local deosebit pe domeniu, chiar daca nu ai zice dupa TPP-urile aprobate pana acum dar sunt de acord ca va fi un hochey stick in asa ceva. Romanii asteapta dar este ca si cand ai trage caramida cu un elastic. Tragi, tragi, nu se intampla nimic, dupa care te loveste caramida la un moment dat. Cam asa functioneaza aproape orice la noi.”
„Capacitatea de conectare pe API-uri presupune si certificare BNR, de tip TPP-uri, de aici si costuri suplimentare si poate un pic de lipsa de apetit. In realitate, cei care reusesc sa implementeze (n.r. solutii de open banking) prefera sa o faca prin TPP-uri distincte, autorizate deja. Deocamdata, singurul provider agregator, pe care l-am vazut local implementand ceva este Finqware, si cred ca se misca foarte bine.” – a mai adaugat managerul ING.
„Nu exista nici un studiu al consultantilor care sa nu arate un hockey stick (n.r. o crestere de tip crosa de hochei) pentru open banking. Dar nu stim exact cum este el pus in timp. Scopul nostru este sa facem tot posibilul sa nu fim ultimii care vad luminita. Sa ne mai pasaportam si noi la altii, nu doar altii la noi.” – conchis Cosmin Cosma, care se asteapta ca pana in luna martie a anului viitor sa obtina licenta de TPP.
Sursa: Conferinta Anuala a Asociatiei Trezorierilor din Romania
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: