Creditele noi acordate de IFN-uri au crescut de trei ori mai mult decât creditele date de bănci, la dobânzi de cel puţin 10 ori mai mari. 712.000 dintre clienţii IFN-urilor, adica aproape jumatate (46%), nu au venituri salariale, dar au credite de 2,5 miliarde de lei, potrivit unei prezentări a prim-viceguvernatorului BNR Florin Georgescu (foto).
Creditele noi acordate populaţiei de instituţiile financiar nebancare (IFN-uri) au avansat ameţitor cu un ritm de 63% în perioada iunie 2016-iunie 2017, de trei ori peste ritmul de creştere al împrumuturilor noi acordate de bănci.
Finanţările noi acordate de IFN-uri a cumulat circa 3,7 miliarde de lei în perioada iunie 2016-iunie 2017. Spre comparaţie, în urmă cu zece ani creditele noi acordate de IFN însumau doar 600 mil. lei.
„Ritmul de creştere al creditului nou în cazul IFN-urilor de 63% în perioada iunie 2016 – iunie 2017 a fost semnificativ mai ridicat decât cel înregistrat la nivelul băncilor, respectiv 20%, în aceeaşi perioadă. Îndatorarea totală a populaţiei de la bănci şi IFN a intrat într-o fază de creştere accelerată“, scrie în prezentarea lui Georgescu susţinută la audierea de miercuri din Senat, potrivit ZF.
Stocul creditelor acordate de IFN-uri a ajuns la 26,4 mld. lei în luna iunie a acestui an, adică 11% din totalul creditelor din economie (bănci şi IFN-uri). Un sfert din finanţările IFN-urilor, echivalentul a 6,5 mld. lei a mers către populaţie.
Dobânzile anuale efective (DAE) percepute de IFN-uri trec cu uşurinţă peste pragul de 100% în cazul împrumuturilor în lei pe un an. Pe de altă parte, în cazul băncilor DAE pentru creditele de consum în lei se situează la circa 10% pe an.
Concret, pentru un împrumut Provident de 3.000 lei pe 70 săptămâni, nivelul DAE este de 138,44%. Suma totală pe care clientul trebuie să o plătească este 5.124,86 lei, adică de aproape două ori valoarea creditului primit. În situaţia unor credite pe termen mult mai scurt, de câteva săptămâni, dobânzile anualizate ale IFN-urilor ajung şi la 7.000%, potrivit calculelor BNR.
Avântul luat de finanţarea IFN-urilor la dobânzi foarte mari a determinat BNR să ia măsuri. BNR a decis astfel să majoreze din octombrie cerinţa de capital, proporţional cu riscurile. Concret, IFN-urile care vor acorda credite pe o perioadă de cel mult 15 zile la o dobândă de peste 200% vor fi nevoite să majoreze capitalul cu o sumă egală cu două treimi din valoarea creditului acordat.
Cu alte cuvinte, la fiecare 100 de lei împrumutaţi, IFN-ul trebuie să pună deoparte 67 de lei.
“Se intervine pentru limitarea exceselor”, spune oficialul BNR, citat de profit.ro. “Dacă aceste linii de credit sunt prost administrate și se acordă credite riscante, nu se mai întorc banii la IFN, apare pierderea financiară, se transmite un risc asupra băncii respective – iată ce s-a întâmplat cu banca X – multe persoane nu fac diferența între un IFN și o bancă, având nume apropiate, deja se poate creea o panică la nivelul băncii respective, după aceea se poate extinde la nivelul sistemului”, spune Georgescu.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: