[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Florin Danescu, ARB: „este in curs de finalizare un model comun de interfata (API) cu Third Party Providers (TPP)”

19 octombrie 2017

Implementarea Directivei Serviciilor de Plată (PSD2) va crește competiția pe piața plăților și va înlesni drumul către ‘one single banking market’, o piață fără bariere geografice sau de reglementare, a declarat, joi, Florin Dănescu, președinte executiv Asociația Română a Băncilor.

„PSD2 aduce oportunități pentru bănci, care vor avea posibilitatea să își diversifice serviciile oferite, prin inovare și prin încheierea de parteneriate cu companiile fintech. În același timp, implementarea va aduce și o serie de provocări pentru sistemul bancar. În primul rând, costurile legate de infrastructura IT vor crește datorită cerințelor mult mai ridicate în ceea ce privește securitatea datelor și a tranzacțiilor ca urmare a accesului unor terți la aceste informații”, a spus Florin Dănescu, la conferința „Viitorul & Siguranța plăților electronice”.

Potrivit acestuia, băncile și toți prestatorii de servicii de plată vor trebui să adopte măsuri pentru creșterea securității tranzacțiilor online, prin includerea unui protocol mai strict de autentificare a clientului în vederea efectuării plăților.

Dănescu susține că băncile vor avea noi competitori în entitățile fintech, iar competitivitatea va trebui îmbunătățită pentru ca băncile să rămâne relevante în acest nou climat. Totodată, industria bancară va trebui să procedeze la reorganizarea proceselor și modelelor de afaceri, la modificarea contractelor cu clienții, să realizeze adaptarea sistemelor informatice, să implementeze soluții pentru o autentificare sigură a noilor furnizori, dar și să își asume o colaborare strânsă cu noile entități de servicii de plată astfel încât transpunerea Directivei să conducă la un impact benefic concret și coerent pentru consumatori.

„Chiar dacă în prezent nu există încă un proiect de lege de transpunere, având în vedere că Directiva este aplicabilă începând cu ianuarie 2018, instituțiile de credit din România au o abordare proactivă privind implementarea Directivei, au inițiat proiecte interne derulate de echipe dedicate, plasând clientul în centrul modelului de business, în strânsă legatură cu dezvoltarea digitală. Totodată, la nivelul comunității bancare, există o comunicare permanentă cu BNR privind aplicarea prevederilor Directivei și transpunerea acesteia și este în curs de finalizare un model comun de interfață (API) cu Third Party Providers (TPP)e, în beneficiul comunității bancare și al furnizorilor terți. Urmează ca acest model să fie supus și consultării furnizorilor terți de servicii de plăți înainte de a fi publicat”, a spus Dănescu, citat de Agerpres.

Problematica PSD2 si a noilor modele de business, viitorul banking-ului in lumea serviciilor financiare oferite de tot mai multe companii fintech, sunt subiecte ce vor fi dezbatute pe larg in cadrul conferintei internationale din 28 si 29 noiembrie la care si-au anuntat participarea 20 de experti ce vor sustine prezentari sau workshop-uri. Acestia reprezinta importante institutii europene, precum European Banking Federation, Ecommerce Europe, sau companii de top la nivel international, cum este cazul Asseco, Vasco, KPMG si Microsoft.

In premiera va fi prezentat un studiu realizat de compania de cercetare de piata Ipsos, care va surprinde conceptul de „open banking” la romani. Sunt dispusi acestia sa-si dea datele financiare personale. Daca da, cui si, mai ales, in ce conditii?

Mai multe detalii si rezervari pe www.nocashevents.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?