Cea de-a XVII-a editie a Galei NOCASH a avut in prima parte, in premiera, o competitie fintech jurizata de experti din industria financiar-bancara. Unul dintre acestia a fost chiar Florin Boldescu, Chief Digital Officer Raiffeisen Bank, care in deschiderea evenimentului a lansat editia pentru Romania a Elevator Lab Challenge, cel mai mare program de accelerare din centrul si sud-estul Europei.
La finalul evenimentului, reprezentantul Raiffeisen ne-a acordat in interviu.
Iata cateva dintre principalele subiecte abordate si declaratiile facute.
Legat de acest val legislativ care duce intr-o noua era a open banking-ului, obligand sistemul bancar sa isi schimbe modelul de business, Boldescu crede ca suntem intr-un moment in care lucrurile incep sa aiba tractiune. „Pare sa fie o perioada de efervescenta si sper sa continue ca atare.”
„Cred ca pe undeva pasul acesta era firesc. Daca ne uitam la telecomunicatii sau la alte industrii pastram practic aceasta tendinta de a deschide si a construi serviciile ca o platforma. Este doar un moment in acest progres. Era normal ca la in moment dat sa vina randul si industriei financiar-bancare. Personal il asteptam de ceva vreme. Ne gandim la el si ne pregatim pentru el pentru ca ne ridica multe oportunitati nu doar amenintari.”
Intrebat despre orizontul de timp in care banca isi va deschide efectiv platforma, interfetele, pentru a testa open banking in context de PSD2, impreuna cu fintech-urile care isi doresc acest lucru, reprezentantul Raiffeisen a precizat ca „vorbim de luni”. „Dorim sa o facem mai devreme si sa incepem sa testam si sa lucram cu fintech-urile intr-un mediu securizat astfel incat sa vedem cum functioneaza lucrurile.”
Parteneriatul dintre Grupul Raiffeisen si companiile fintech merge chiar mai departe. Astfel, anul trecut a fost lansat Elevator Lab Challenge la care au participat 336 de fintech-uri din 56 de tari la nivel mondial. 80% dintre ele au fost din Europa, 11 fiind chiar din Romania. Anul acesta Grupul Raiffeisen a lansat editia locala in data de 7 mai, perioada de inscrieri fiind pana pe 20 iunie.
Ce se urmareste prin Elevator Lab Challenge?
„Cautam fintech-uri cu care sa putem dezvolta anumite produse, servicii sau modele de business la nivel general de piete pe care Raiffeisen activeaza. Vorbim de 14 tari in Europa centrala si de sud-est. Cautam mai degraba parteneriate decat poate un model care castiga o suma financiara dar nu merge mai departe sau nu dezvolta cu noi o solutie.”
Managerul Raiffeisen spune ca nu conteaza daca firma care se inscrie este in start-up sau o companie care are in spate in istoric, cu ani de experienta. Important este „sa vedem produse cat de cat asezate nu doar o idee”.
Banca urmareste insa anumite domenii care prezinta in interes crescut. Este vorba despre: advanced analytics, corporate banking, zona de tehnologie in reglementare juridical (regtech), investing & trading tech, open banking dar si o noua experienta in sucursale („new branch experience”).
Noile tehnologii reprezinta o necesitate
Chiar daca blochchain nu apare pe aceasta lista scurta, asta nu inseamna ca banca ignora aceasta tehnologie.
„Am inceput sa ne aplecam catre aceasta tehnologie si incepem sa avem preocupari in zona aceasta. Grupul Raiffeisen face parte din consortiul R3 insa nu as vrea sa spun mai multe decat ca este o zona in care ne uitam.”
Despre tendintele care se manifesta in piata, indiferent ca vorbim de biometrie sau inteligenta artificiala, Boldescu nu crede ca este doar un moft. Dimpotriva.
„Personal leg chatbot-ul de inteligenta artificiala sau de advanced analytics, de o zona de intelegere cognitiva a ceea ce face clientul acolo si transformat in comunicare cu el. Cred ca inteligenta artificiala nu este in moft si tot ce se va lega de ea in anii viitori va fi foarte serios. Chatbot-ul este doar o forma de comunicare . Inteligenta din spatele chatbot-ului este ceea ce atrage. Daca ne uitam la Alexa sau la alte modele cu greutate existente in piata, constatam ca viitorul este deja prezent.”
De altfel, Boldescu crede ca in urmatorii doi-trei ani inteligenta artificiala va schimba foarte mult inclusiv banking-ul local.
„Cred ca pe zona de raspuns, de comunicare cu clientii, as vedea IVR-ul inlocuit de forme de comunicare care au la baza inteligenta artificiala.”
Competitia cu fintech-urile va schimba fata banking-ului
Nu doar tehnologia va schimba fata si oferta banking-ului local ci si concurenta venita din partea jucatorilor non-bancari, companiile fintech.
Nu ignoram companii precum Revolut. Recunosc ca aveam asteptari sa vedem chiar mai multe pe piata romaneasca (n.r. din paertea lor). Asta nu inseamna ca ne relaxam dar pe zona de full digital banking sau only digital banking ii vedeam venind mai devreme sau mai agresiv decat au facut-o.”
Boldescu crede ca bancile au de invatat de la fintech-uri viteza de adaptare la piata, viteza de a raspunde si de a face lucruri.
„Cred ca agilitatea este unul dintre lucrurile pe care le putem invata de la fintech-uri si, de asemenea, concentrarea pe anumite puncte care trebuie imbunatatite: capacitatea de a focaliza anumite obiective. Ambele vor fi o provocare pentru noi ca organizatie, ca pentru orice organizatie mare, sa le aduca in viata de zi cu zi a business-ului.”
„Indiferent daca esti un fintech sau o organizatie mare ai propria provocare. Cand esti mic incerci scalabilitate, incerci sa cresti repede. In momentul in care ai ajuns deja acolo incerci sa optimizezi, sa reduci ceea ce nu iti este absolut necesar astfel incat sa cresti in viteza. Sunt cumva doua curente contrarii: unii incearca sa creasca, sa puna musculatura, sa aduca masa, iar ceilalti incearca cumva sa se subtieze, prin optimizare. Intrebarea este cine reuseste cel mai bine sa faca ceea ce trebuie sa faca pentru a fi competitiv. Dar la sfarsitul zilei jocul este acelasi pentru toata lumea.”
Interviul intregral:
Ajunsa la a XVII-a editie, Gala NOCASH este evenimentul cu cea mai lunga istorie din industria de plati electronice, fiind organizat in primavara fiecarui an începând cu 2002. Tocmai aceasta traditie il face poate si cel mai important eveniment anual de profil din tara noastra. In cadrul Galei se acorda premiile de excelenta pe baza activitatii din anul anterior. De aceea este si atat de asteptat, pentru ca ofera confirmarile oficiale, ale liderilor in domeniu, pe baza de date statistice.
Partenerii principali ai acestui eveniment au fost Raiffeisen Bank, pentru competitia fintech, si Asociatia de Plati Electronice din Romania – APERO, pentru festivitatea de decernare a premiilor de excelenta din industria cardurilor. Multumim pentru sprijin tuturor partenerilor care au facut posibila organizarea Galei NOCASH.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: