Pandemia accelereaza procesul de digitalizare al administratiei publice. Guvernul a decis ca firmele isi vor putea achita online taxele catre bugetul de stat, pe ghiseul.ro

10 aprilie 2020

Guvernul a aprobat, joi, o hotărâre care prevede posibilitatea ca firmele să îşi achite online taxele către bugetul de stat, pe ghiseul.ro.

„Sistemul Naţional Electronic de Plată, operabil de pe ghiseul.ro, va fi extins pentru a introduce posibilitatea de plată a obligaţiilor datorate bugetului general consolidat şi pentru persoanele juridice şi alte entităţi fără personalitate juridică. Guvernul a aprobat astăzi o Hotărâre în acest sens”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Totodată, prin extinderea acestui portal, persoanele juridice vor putea plăti, pe lângă taxe şi impozite către bugetul de stat, şi alte obligaţii datorate altor instituţii publice (ex. amenzi, tarife), dacă acea entitate este înrolată în Sistemul Naţional Electronic de Plată. 

Conform sursei citate, prin introducerea posibilităţii persoanelor juridice de a-şi plăti obligaţiile către buget prin intermediul ghişeului virtual de plăţi, mediul de afaceri va beneficia de aceleaşi avantaje pe care SNEP le oferă cetăţenilor.

„Principalul impact al acestei măsuri este transformarea digitală a relaţiei dintre cetăţeni, mediul de afaceri, mediul ONG şi instituţii publice, pe de o altă parte, iar pe de altă parte, reducerea sau eliminarea timpului de aşteptare pentru plata serviciilor publice, facilitarea comunicării dintre sectorul public şi cel privat, precum şi creşterea calităţii serviciilor oferte de entităţile din sectorul public”, arată Guvernul.

Utilizatorii instituţii publice care nu deţin sisteme electronice de gestionare a obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat vor avea posibilitatea de a efectua plăţi cu completarea individuală, manuală, a sumei şi tipului de tranzacţie.

Comisioanele percepute de furnizorii de servicii pentru operaţiunile de tranzacţionare online aferente încasării obligaţiilor de plată către bugetul general consolidat prin intermediul SNEP nu vor depăşi tarifele maximale aprobate prin decizie emisă de Autoritatea pentru Digitalizarea României.

În cazul tranzacţiilor cu cardul, comisionul perceput de instituţia de credit care acceptă plata este de maximum 1% din valoarea tranzacţiei, dar nu mai mare de 30 de lei.

Pana in acest moment, singura institutie publica din Romania care permitea persoanelor juridice sa-si plateasca online taxele si impozitele era Primaria Sectorului 3. Astfel, potrivit statisticilor publicate pe DITL3.ro, institutia are 8.755 de utilizatori inrolati, dintre care 3.621 sunt activati – in randul contribuabililor persoane juridice.

Sistemul Naţional Electronic de Plată (SNEP) este administrat de către Autoritatea pentru Digitalizarea României, care va asigura corelarea evoluţiei tehnice a SNEP cu sistemele informatice ale altor autorităţi publice implicate în acest proces şi va monitoriza implementarea mijloacelor de plată. 

Normele metodologice precum şi normele tehnice privind Sistemul naţional electronic de plată online a obligaţiilor fiscale se stabilesc în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotarârii

În prezent, Sistemul Naţional Electronic de Plată (SNEP) se adresează exclusiv plăţii taxelor şi impozitelor şi exclusiv persoanelor fizice.

În anul 2019, au fost înrolate în ghiseul.ro un număr de 384 de instituţii publice locale şi centrale şi au fost înregistrate 1,268 milioane de tranzacţii online, în creştere cu 34% faţă de cele operate în 2018.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?