[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Fintech-urile din Romania vor expansiune internationala, imbunatatirea legislatiei si crearea unui Sandbox – raport RoFinTech

31 octombrie 2022

Fintech-urile din Romania vad cel mai mare potential de business in open banking. In extrema cealalta este domeniul asigurarilor. Cea mai presanta problema actuala cu care se confrunta aceste companii este expansiunea pe pietele internationale, urmata de reglementare si abia pe locul trei, accesul la finantare, potrivit primului raport fintech al Asociatiei Romane de Fintech.

Interesant este ca cea mai mica problema pentru fintech-uri o reprezinta concurenta. Poate unde fiecare considera ca a lansat un produs / model de business unic.

Pe o scara de la 1 la 7 – scor mediu

In ceea ce priveste masurile ce pot contribui la dezvoltarea sectorului de fintech, parerea generala este ca in continuare avem nevoie de imbunatatirea legislatiei dar si de crearea unui sandbox.

Sandbox-ul este vazut ca un aspect critic care poate contibui din plin la dezvoltarea sectorului fintech. Concret, la ce ar putea ajuta acest sandbox? Operational in cadrul BNR – poate chiar de anul viitor.

La depasirea unor obstacole precum cresterea posibilitatii de a testa inainte de implementare (care va conduce la si mai multa inovatie in domeniu), scaderea considerabila a lipsei de intelegere, accesul la date relevante care pot conduce la dezvoltarea de solutii, dar si, oarecum surprinzator, „digital currencies to become mainstream”.

Acestea sunt doar cateva dintre concluziile primului raport fintech lansat in 28 octombrie in Aula ASE, de catre Asociatia Romana de Fintech.

Au fost identificate 54 de companii fintech (aici fiind introduse o serie de companii care si-au deschis reprezentanta in Romania – gen Salt Edge sau Fagura) nu insa si cifra de afaceri a sectorului. Din graficul de mai jos ne facem insa o idee, chiar daca in Raport nu se precizeaza moneda in care a fost exprimata cifra de afaceri pe fiecare categorie.

Un lucru e cert: peste 75% din veniturile obtinute de sector se realizeaza in domeniul „digital payments”. De altfel acesta este si domeniul cu cea mai mare profitabilitate. Ajunsi la acest aspect, este de precizat si faptul ca din 10 categorii in care activeaza fintech-urile, doar jumatate sunt profitabile (deocamdata).

La chestionar au raspuns doar 20 dintre companiile fintech identificate de autorii studiului, ca fiind operationale in piata.

Firmele care au raspuns la chestionar

Raportul poate fi descarcat aici

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?