[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Finqware va lansa un „payment gateway” in acest an, dupa ce va primi licenta din partea BNR

20 mai 2021

Adoptia open banking-ului la romani va interveni odata cu implementarea de noi „use case-uri” care vor aduce valoare adaugata clientilor, a declarat Cosmin Cosma, CEO Finqware, in cadrul emisiunii NOCASH de la RadioDa.ro

Urmeaza sa apara adevaratele <use case-uri> pe open banking, dincolo de multibanking (n.r. facilitatea de agregare a conturilor, care permite consultarea soldului conturilor deschise la mai multe banci, intr-un singur loc). Acestea vin odata cu partea de initiere de plati. PSD2 este totusi o directiva de plati, nu Directiva impartirii datelor,” spune Cosma.


Legat de aceste noi moduri in care pot fi folosite datele financiare pentru open banking, reprezentantul Finqware a vorbit despre un proiect pe care il vor lansa in curand.

„In acest moment, noi lucram la un payment gateway. Suntem chiar pe final de a-l lansa cu o banca. Vor fi practic primele implementari de initiere de plati pe conectorii bancilor romanesti. Se vor putea face plati altfel decat prin metodele clasice (…) Odata cu aceasta initiere de plati va incepe sa se vada impactul, pentru ca incepe sa se vada si valoarea adaugata. Adoptia de asta depinde.”

„Va fi o prima implementare in aplicatia de internet a uneia dintre banci, intr-o luna, doua. Lansarea propriu-zisa va putea fi facuta doar dupa ce vom avea licenta (n.r. de la BNR). Acum noi folosim tehnologia ca sa putem sa oferim aceste servicii pentru banci, ca si <technical service provider>.”

Cosma spune ca toata infrastructura pe care Finqware va construi <payment gateway-ul> este conforma cu ISO 20022, care este noul standard pentru interoperabilitatea datelor financiare. Provocarea nu este insa tehnologia, ci identificarea unor circuite, flucur de business, in care sa ea sa fie pusa in valoare.

„Noi avem o tehnologie, suntem capabili sa o punem in valoare, dar trebuie gandite lucruri din viata oamenilor, contexte de utilizare care sa aduca valoare catre clienti.”

Oficialul Finqware a oferit si cateva exemple in acest sens. Unul dintre ele este legat de efectuarea centralizata a platilor.

Esti o firma si platesti la 50 de furnizori. Pe unii ii platesti din contul de Banca Transilvania, pe altii vrei sa-i platesti din CEC Bank sau ING. Si atunci, faci toate platile dintr-o singura interfata, nu deschizi trei aplicatii.

Cosma spune ca vor fi „use case-uri” care vor imbunatati viata financiara a oamenilor, fara sa fie neaparat utilizate de catre oameni.

De pilda, se vor folosi datele financiare (n.r. din open banking) pentru optimizarea fluxurilor de afaceri. Noi suntem capabili sa oferim in acest moment furnizorilor de credite acces la aceste date pentru ca pot imbunatati analizele de risc atunci cand dau credite catre clienti. In timp real. Sunt foarte multe use case-uri in zona de lending si credit risk, care permit acordarea de credite mai sigure si cu dobanzi mai bine, pentru ca vor scadea si costurile de risc.”

Interviul pe larg aici

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?