[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Fagura, platforma de peer-to-peer lending, a acordat finantari de 30.000 euro in cinci luni. Fintech-ul din Republica Moldova se pregateste sa intre si in Romania.

14 octombrie 2019

Dupa o perioada de teste in care platforma Fagura din Republica Moldova a finantat imprumuturile oferite persoanelor fizice, la jumatatea lunii mai a avut loc lansarea oficiala. Din lipsa unei legislatii care sa le permita persoanelor fizice sa poata oferi imprumuturi, FinTech-ul a fost nevoit sa ofere aceasta posibilitate doar companiilor. Mai exact, platforma listeaza imprumuturile cerute de persoanele fizice, iar companiile doritoare sa investeasca isi aleg in care dintre acestea sa isi distribuie banii pentru a obtine odata cu rambursarea creditului o dobanda.

Conform informatiilor oferite wall-street.ro, din luna mai pana in prezent, investitorii au investit 30.000 de euro in imprumuturile listate pe platforma si aprobate de catre sistemul de scoring. Din 874 de cereri de imprumut depuse de catre persoanele fizice, 128 au fost aprobate. Printre companiile care au investit in aceste imprumuturi se afla si o companie din Romania.


Sistemul de scoring din spatele platformei, care aproba cererile de imprumut, este automatizat si verifica aspecte precum veniturile persoanei, accesand datele de la autoritatea de administrare fiscala din Republica Moldova, sau istoricul de creditare.

Imprumuturile, finantate de catre companiile care aleg sa investeasca in platforma, incep de la 5.000 de lei moldovenesti(257 RON) si ajung pana la 100.000 de lei moldovenesti (5.155 RON), fiind structurate in functie de gradul de risc.

Anul viitor, platforma planuieste sa adauge si posibilitatea de a credita companiile. In prezent, se concentreaza pe doua directii pentru a ataca si piata din Romania, respectiv obtinerea unei licente internationale de P2P lending (imprumut de la persoana la persoana) sau un parteneriat cu o banca locala din Romania. 

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?