Fagura, platforma fintech pentru crowdfunding și investiții, anunță obținerea autorizației de la Autoritatea de Supraveghere Financiară de a-și începe operațiunile în România, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2020/1503 și legea nr. 244/2022. Platforma este sprijinita de BERD, PNUD, USAID si UKAID.
„Obținerea autorizației de furnizor de servicii de finanțare participativă (crowdfunding) reprezintă o realizare semnificativă care marchează începutul expansiunii Fagura în piața financiară românească sub domeniul Fagura.ro, aducând cu sine oportunități interesante atât pentru investitori, cât și pentru împrumutați.” potrivit comunicatului.
„Extinderea în România reprezintă o treaptă semnificativă în călătoria Fagura. Această mișcare strategică aduce cu sine mai multe avantaje: diversificarea bazei de clienți, o creștere semnificativă a numărului de potențiali investitori și debitori și, nu în ultimul rând, primul nostru pas pe arena Uniunii Europene. Este o piață nouă, cu multe oportunități, dar și cu provocări. Pregătim lansarea oficială a proiectului pe piața din România în următoarele două luni, extinzând astfel activitatea și impactul proiectului”, a declarat Tudor Darie, CEO Fagura.
„Lansarea Fagura în România va avea un impact transformator important asupra peisajului financiar local. Ne vom concentra, pentru început, pe finanțarea întreprinderilor micro și mici și vom extinde ulterior oferta și pentru alte segmente ale pieței, în ceea ce privește opțiunile de finanțare”, a menționat Cristian Pașa, COO Fagura.
„Cu o strategie de evaluare a riscurilor care include bonitatea atât a companiei, cât și a administratorului, precum și un sistem solid de scoring, Fagura devine o oportunitate atractivă pentru companiile cu acces limitat la produsele de creditare. Cu un sistem de aplicare și depunere a cererii rapid și exclusiv online, Fagura este un promotor al incluziunii financiare.” precizeaza compania.
Statistici Fagura
De la infiintare si pana in prezent, Fagura a acordat peste 1.500 de imprumuturi, in valoare cumulata de 2,5 mil. euro. Cea mai mare pondere in imprumuturile acordate o detine refinantarea altor credite. Dobanda medie 22,8%, perioada medie a unui imprumut 23 luni iar valoarea medie a imprumutului 1670 euro. Fagura mai precizeaza ca dobanzile achitate catre investitori se ridica la 470.000 euro.
___________
Fagura.com a fost lansată în mai 2019 și este prima platformă de investiții de tip alternativa în împrumuturi, cu un scoring automatizat. Fagura oferă facilități de crowdfunding și investiții, făcând legătura între investitori și companii mici care doresc să investească în dezvoltarea afacerii.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: