[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

EvoMag livreaza comanda intr-o ora insa numai daca utilizatorul accepta sa plateasca ramburs (!?)

13 octombrie 2016

evoMAG este singurul magazin online din Romania care ofera livrarea produselor intr-o ora de la plasarea comenzii. Totodata, evoMAG ofera si optiunea de livrare in trei ore. Pentru a beneficia de livrarea intr-o ora, comenzile trebuie plasate de luni pana vineri, in intervalul 09:00 – 16:50, iar ca modalitate de achizitie, utilizatorii serviciului trebuie sa opteze pentru plata ramburs. Serviciul este valabil doar in Bucuresti, vizeaza produsele aflate pe stoc, iar costul pentru livrarea comenzii intr-o ora este de 50 lei.

5% dintre clientii evoMAG opteaza pentru livrarea produselor in una sau in trei ore de la plasarea comenzii online. Procentul este in crestere si arata o schimbare in comportamentul de consum, clientii punand mai mult accent pe livrarea rapida si in siguranta a produselor comandate.

„Sunt doua tipuri de clienti care acceseaza aceste servicii de livrare rapida: cei care isi doresc foarte mult produsele comandate si cei care au urgente generate de defectiunea unor echipamente”, spune Mihai Patrascu (foto), CEO evoMAG. „80% dintre comezile livrate in una sau in trei ore apartin companiilor care au mai cumparat in trecut produse de la evoMAG”.

In medie, 97% dintre comenzile evoMag sunt livrate in 24 de ore. Timpul de livrare este unul redus si pentru ca evoMAG onoreaza comenzile din Bucuresti cu masinile proprii,

Sursa: wall-street.ro

Noutăți
Stay updated to the impact of emerging technologies in fintech & banking.
Banking 4.0 newsletter - subscribe
Cifra/Declaratia zilei

Dariusz Mazurkiewicz – CEO at BLIK Polish Payment Standard

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

To be honest I think that Sinaia, your conference, is much better then Davos.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?