[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Euronet protesteaza in Polonia impotriva Visa, Mastercard si Polski Standard Płatności (BLIK)

18 iunie 2024

Euronet desfășoară o acțiune de protest de o zi menită să atragă atenția consumatorilor, factorilor de decizie și partenerilor de afaceri asupra situației actuale a operatorilor de bancomate din Polonia. „Sistemul actual de percepere a unui comision pentru tranzacțiile interne de retragere a numerarului de către operatorii ATM de la VISA, Mastercard și BLIK ar trebui modificat și adaptat la un nivel care să țină cont de costurile reale ale furnizării acestui serviciu.” – spune Euronet Polonia.

Prezentam in continuare declaratia oficiala (traducere aproximativa din poloneza):

Astăzi, reducem limita retragerilor interne de numerar la 200 PLN în timpul unei singure tranzacții, deoarece VISA, Mastercard și Standardul polonez de plată (BLIK) nu acoperă costurile retragerilor interne de numerar de la bancomate suportate de operatorii de bancomate din Polonia.

Timp de 14 ani, rata de retragere a numerarului cu un card intern, iar din 2015 și cu utilizarea codului BLIK (așa-numitul schimb ATM), care este plătit de VISA, Mastercard și Standardul polonez de plată (BLIK) operatorilor de bancomate, practic nu s-a schimbat. Acest lucru a condus la o situație în care retragerile interne de numerar sunt efectuate de operatorii de bancomate din Polonia de peste două ori mai mici decât costurile pe care le suportă în legătură cu un astfel de serviciu. Disproporția dintre venituri și costurile retragerilor interne, în condițiile creșterii cererii de numerar obținut de la bancomate și a scăderii posibilităților de subvenționare a retragerilor interne cu alte surse de venituri, prezintă riscul lipsei posibilității de întreținere ulterioară a rețelelor de bancomate. În consecință, o parte semnificativă a populației este privată de accesul la numerar, în special în orașele mai mici, unde un bancomat este adesea singura sursă de numerar. În același timp, comisioanele pentru retragerile de la bancomate, stabilite și percepute de bănci de la utilizatorii bancomatelor, sunt în continuă creștere, sporind și mai mult bariera accesului la numerar.

Am fost îndemnați să luăm măsuri, inclusiv protestul de astăzi, de rezultatele analizei pieței ATM din Polonia, pregătită de Facultatea de Management a Universității din Varșovia în august 2023. Analiza, bazată pe date de la 69% din piața ATM-urilor din Polonia (bancare și non-bancare), confirmă faptul că profitabilitatea industriei este în continuă scădere, iar veniturile din retragerile interne de numerar (schimb ATM) acoperă doar aproximativ 49% din costurile tranzacțiilor interne de retragere suportate de operatorii independenți. Acest material a fost trimis aproape tuturor entităților interesate de piața plăților, inclusiv VISA, Mastercard și Polski Standard Płatności (BLIK), dar – în ciuda rezultatelor clare ale analizei – nu au luat nicio măsură pentru a echilibra ratele retragerilor de numerar cu cardurile poloneze cu costurile de gestionare a acestor tranzacții.

Prin urmare, postulăm că sistemul actual de percepere a unui comision pentru tranzacțiile interne de retragere a numerarului de către operatorii ATM de la VISA, Mastercard și BLIK ar trebui modificat și adaptat la un nivel care să țină cont de costurile reale ale furnizării acestui serviciu.

Credem în funcționarea mecanismelor de piață în beneficiul utilizatorului final și menținerea stabilității unui element important al sistemului financiar al țării, care sunt ATM-urile.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?