[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Este legal sa impiedici clientii sa cumpere/vanda criptomonede prin intermediul conturilor bancare?

20 februarie 2018

Sebastian Dracopol, un antreprenor local specializat in ”project management”, scrie pe contul sau de linkedin ca ”Banca Transilvania a decis cu de la sine putere si fara niciun temei legal ca achizitionarea/vanzarea de cripto-monede prin intermediul conturilor lor este ilegala, plasand acele tranzactii in aceeasi categorie cu drogurile, videochatul si armele”.

Sebastian publica continutul articolului 4.5.2.3., care pare a fi scos din contractul de deschidere cont pe care clientii il semneaza cu Banca Transilvania:
”Banca isi rezerva dreptul sa nu initieze efectuarea de transferuri pentru tranzactiile legate de servicii incadrate in categoria jocurilor de noroc, de tranzactii legate de achizitia de produse si/sau servicii pornografice (inclusiv videochat sau alte servicii similare), achizitia de arme/munitii fara indeplinirea conditiilor prevazute de lege, tranzactii cu monede virtuale, in cazul identificarii unor potentiale riscuri sau a unor cerinte impuse de institutiile de credit implicate in circuitele bancare de decontare.”

”Cateva banci din SUA au luat masuri de protectie in sensul ca nu lasa clientii sa cumpere crypto cu carduri de CREDIT, dar ce fac eu cu banii mei, cat timp nu e interzis, e fix treaba mea.”, spune Sebastian.

Ce cred oamenii (in general soft-isti) despre acest lucru? Iata cateva dintre comentariile acestora la postarea lui Sebastian pe linkedin:
Radu-Silviu Irimia – ”De fapt asa trebuie sa procedeze banca ca sa isi protejeze banii sa nu ia toti debilii si toti prostii credite si OD-uri ca sa ia crypto monede ca apoi banca sa isi piarda banii. Deci banca o gandeste bine. In alte parti oamenii s-au imprumutat masiv la banci ca sa intre in crypto bullshit si apoi nu au mai dat bancilor nimic inapoi.”

Ionut-Cristian Florescu – ”fenomenul crypto – currency poate fi cel mult un mecanism speculativ, însă în nici un caz nu l-aș lua deocamdată în calcul ca mijloc de stocare/conservare a „wealth”-ului. Însă într-o economie liberă aceasta trebuie să fie o decizie strict personală și în nici un fel îngrădită de bănci sau alte organisme de reglementare.” (…) ”În prezent folosesc serviciile de Private Banking ale Bancpost-ului, care se pare că va fi achiziționat de BT. În virtutea celor de mai sus, în viitorul apropiat cred că voi lua în calcul migrarea către un furnizor de servicii financiare care îmi respectă dreptul de a alege.”

Cosmin Moflic – ”Am colaborat foarte bine cu ei și îmi pare rău că au ajuns la această concluzie dar mai sunt bănci în piață. Dacă vor exista mișcări masive din cauza acestor schimbări poate revin asupra deciziei sau se interzic în toate băncile din România (nu m-ar surprinde). (…) Aici este vorba de principiu. Banca are banii mei pentru că este mai comod. Să îmi limiteze accesul (în afara activităților ilegale) la orice bun/serviciu poate fi considerat un abuz.”

Radu Daniel – ”Bancile care decid asa se impusca singure in picior, isi semneaza singure declinul.”

Bancile au echipe de juristi care lucreaza la legalitatea conditiilor contractuale in relatia cu clientela. In baza acestor contracte indelung studiate, bancile au inchis deja conturile unor platforme locale de tranzactionare criptomonede. In cazul unei persoane fizice va fi insa interesant ce ar spune instanta, daca respectivul client se va decide sa-si dea banca in judecata pentru abuz. Precedentul care s-ar crea, mai ales in situatia in care instanta ar da dreptate clientului, va modifica cel putin contractele/conditiile de deschidere cont daca nu si perceptia generala legata de criptomonede.

Sursa: Sebastian Dracopol

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?