Egypt’s banks told to limit withdrawals and deposits

30 martie 2020

Egyptian banks have been instructed to apply temporary limits on daily withdrawals and deposits in a move seemingly designed to control inflation and hoarding during the coronavirus’ spread, according to a circular dated 29 March.

The daily limit for individuals would be 10,000 Egyptian pounds ($635) and 50,000 pounds for companies, a central bank statement said, though businesses will be exempt from the withdrawal limits if the money is used to pay employees.


The central bank has also limited daily ATM withdrawals and deposits to 5,000 pounds, it said in a statement.

Central bank governor Tarek Amer said on a talk show late on Sunday that 30 billion Egyptian pounds ($1.91 billion) have been withdrawn from banks in the past three weeks.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?