In al doilea trimestru al anului 2021, numarul total de atacuri DDoS a scazut cu 38,8% comparativ cu trimestrul II din 2020 si cu 6,5% in comparatie cu trimestrul anterior din 2021, potrivit Kaspersky.
China a devenit lider in ceea ce priveste numarul de dispozitive de pe care au fost efectuate atacuri SSH. In acelasi timp, China a continuat sa piarda teren in ceea ce priveste numarul total de atacuri DDoS (10,2%). SUA ramane lider (36%) in aceasta categorie pentru al doilea trimestru consecutiv, in timp ce Polonia si Brazilia sunt clasate intre primele cinci.
Recent, atacatorii cibernetici au cautat modalitati de a amplifica atacurile DDoS – numarul atacurilor prin protocolul Session Traversal Utilities for NAT (STUN) a crescut. O alta tendinta vizibila este exploatarea vulnerabilitatii TsuNAME in dispozitivele de rezolvare DNS pentru a ataca serverele DNS. In special, acest lucru a dus la intreruperi in activitatea Xbox Live, Microsoft Teams, OneDrive si alte servicii cloud Microsoft. Furnizorii de servicii de internet au fost, de asemenea, victime ale atacurilor DDoS.
Situatia generala din trimestrul al doilea a fost relativ linistita. In medie, numarul de atacuri DDoS a variat intre 500 si 800 pe zi. In cea mai linistita zi, au fost inregistrate doar 60 de atacuri, iar in cea mai intensa, numarul atacurilor a ajuns la 1164.
Geografia atacurilor DDoS s-a schimbat, de asemenea. SUA a devenit din nou liderul pentru numarul de atacuri DDoS (36%). In acelasi timp, China (10,2%), care pana anul acesta era in mod regulat pe primul loc, continua sa piarda teren – ponderea sa a scazut cu 6,3%. Locul al treilea a fost ocupat de un nou venit in acest clasament – Polonia (6,3%), a carei pondere a crescut cu 4,3%. Brazilia a ocupat locul patru, cota sa aproape dublandu-se, pana la 6%. Canada (5,2%), care anterior era in primele trei, a coborat pe locul cinci.
Expertii Kaspersky au analizat, de asemenea, ce tari aveau boti si servere de malware care atacau dispozitivele IoT pentru a extinde retelele bot. Rezultatele au aratat ca majoritatea dispozitivelor care au efectuat atacuri se aflau in China (31,8%), Statele Unite (12,5%) au ocupat locul doi, iar Germania (5,9%) a ocupat locul trei.
„Al doilea trimestru al anului 2021 a fost calm, asa cum ne asteptam. A existat o usoara scadere a numarului total de atacuri comparativ cu trimestrul anterior, ceea ce este tipic pentru aceasta perioada si se observa anual. In mod traditional, asociem aceste numere cu inceputul vacantelor. In cel de-al treilea trimestru al anului 2021, de asemenea, nu vedem nicio conditie prealabila pentru o crestere sau o scadere brusca a pietei atacurilor DDoS. In continuare piata va continua sa fie foarte dependenta de rata criptomonedelor, care a ramas constant ridicata de mult timp”, spune Alexey Kiselev, Business Development Manager in echipa Kaspersky DDoS Protection.
Mai multe informatii despre acest raport gasiti aici.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: