[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

EDENRED va emite in aceasta iarna primele vouchere de vacanta pe card – valoarea acestei piete este de 400 mil. Euro anual

31 iulie 2015

Compania Edenred anunta ca va emite vouchere de vacanta atat in format clasic, pe hartie, cat si electronic, prin intermediul cardurilor de vacanta. Ambele formate se vor numi Ticket Vacanta® si vor putea fi utilizate in paralel, angajatorii si angajatii putand opta pentru formatul preferat.

Voucherele de vacanta emise pe hartie vor fi personalizate cu numele si CNP-ul salariatilor beneficiari, iar valoarea nominala a fiecarui voucher va fi intre 10 si 50 de lei (multiplu de 10). In acest fel, angajatii nu vor fi nevoiti sa cheltuiasca toate voucherele odata, putand astfel cumpara mai multe vacante.

Voucherele emise pe cardurile Ticket Vacanta® vor permite plati de orice valoare, nu neaparat multiplu de 10 lei. Cardurile Ticket Vacanta® vor putea fi reincarcate periodic cu sumele oferite de companii salariatilor, simplificand astfel distribuirea acestui beneficiu extra-salarial catre angajati.

Atat voucherele de vacanta pe hartie, cat si cardurile Ticket Vacanta®, vor putea fi cheltuite in peste 2.000 de unitati turistice afiliate : pensiuni, hoteluri si agentii de turism, care deja au acorduri de acceptare cu compania emitenta Edenred.

Angajatii vor putea plati cu vouchere de vacanta servicii turistice de cazare, sejururi incluzand cazare si masa, circuite turistice, sau pachete turistice complexe care includ si servicii balneare sau de agrement turistic. Este obligatoriu ca pachetele achizitionate cu vouchere de vacanta sa includa cazare.

«Voucherele de vacanta vor avea un impact puternic in cresterea puterii de cumparare si a calitatii vietii salariatilor, care isi vor putea acum permite mult mai usor sa se bucure de vacante si de odihna absolut necesara. in acelasi timp, stim ca voucherele de vacanta sunt o parghie foarte eficienta pentru a revigora turismul romanesc, ele putand fi cheltuite doar in unitatile turistice din Romania », declara Vianney du Parc, General Manager al Edenred Romania.

Companiile si institutiile publice vor putea oferi fiecarui angajat vouchere de vacanta in valoare de pana la 6 salarii minime brute pe economie, adica 6.300 de lei pe an per angajat.

Fata de primele de vacanta, pentru care atat angajatorii, cat si angajatii, platesc impozite si contributii sociale care ajung pana la 80% din suma bruta totala, voucherele de vacanta au avantaje semnificative, nefiind impozitate decat cu 16% (impozit pe venitul salarial).

Conform legii si normelor sale de aplicare., voucherele de vacanta vor inlocui toate primele de vacanta, atat in companiile private, cat si in institutiile publice.

Ca noutate, atat angajatii din sectorul public, cat si angajatii din companiile private, vor avea dreptul sa primeasca vouchere de vacanta. De asemenea, noua legislatie elimina restrictia ca doar companiile care au inregistrat profit in anul anterior sa poata oferi salariatilor vouchere de vacanta.

Voucherele de vacanta reprezinta o piata de 400 mil. euro anual
Aparitia voucherelor de vacanta, care vor inlocui toate primele de vacanta acordate si in sectorul public, si in sectorul privat, va avea un impact foarte puternic de revigorare a turismului romanesc.

« In functie de ritmul in care companiile si institutiile publice din Romania vor incepe sa acorde salariatilor vouchere de vacanta, valoarea acestei piete ar putea ajunge la 300-400 de milioane de euro anual in primii ani de aplicare a legii. Toate aceste sume vor fi cheltuite in turismul romanesc, ceea ce nu se intampla cu primele de vacanta acordate in numerar. Mai mult, toate sumele acordate sub forma de vouchere de vacanta, atat pe hartie, cat si pe card, vor fi cheltuite corect, fiscalizat, contribuind enorm la diminuarea platilor informale in turism », adauga Vianney du Parc, directorul general al Edenred.

« Urmatorul pas necesar dupa aparitia normelor este ca Ministerul de Finante sa emita Criteriile de Autorizare pentru ca unitatile emitente sa poata emite voucherele si cardurile de vacanta, ceea ce speram ca se va intampla cat mai curand. Cel mai probabil, in vacantele de iarna angajatii vor putea deja merge cu vouchere si carduri Ticket Vacanta !»

Grupul Edenred emite vouchere, tichete si carduri preplatite pentru beneficii extrasalariale in 42 de tari. In 2014, volumul emis de Edenred la nivel mondial s-a ridicat la 17.7 miliarde de euro.

Potrivit comunicatului de presa, Edenred este unicul emitent de tichete care emite deja carduri in Romania. inca din 2010, Edenred emite cardul cadou Compliments, primul card de cadouri preplatit adresat companiilor in Romania, ca alternativa electronica la tichetele de cadouri pe hartie, Ticket Cadou. Edenred este cel mai mare emitent de tichete, furnizand tichete de masa Ticket Restaurant pentru aproape 1 million de salariati, care isi folosesc tichetele in cea mai mare retea de magazine si unitati afiliate din Romania.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?