[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Economie in pandemie: a scazut la jumatate numarul celor care anterior COVID-19 faceau frecvent plati in numerar

27 aprilie 2020

Statul acasa si, in general, protejarea de coronavirus, au dus la o serie de schimbari in ceea ce priveste comportamentul de plata al romanilor. Pentru a vedea cat de mari sunt aceste schimbari, NOCASH si iSense Solutions au efectuat 500 de interviuri online in randul consumatorilor de internet, in saptamana 13-17 aprilie a.c. Sondajul este reprezentativ pentru mediul urban, pentru populatia cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani.

Iata principalele concluzii:


Creste frecventa cumparaturilor online, insa doar in randul celor care deja achizitionau de pe internet

Cei care nu cumparau online inainte de COVID-19 isi vor pastra obiceiul si dupa, numarul lor ramanand relativ nemodificat (6-7% dintre respondenti). In schimb, cei care cumparau deja de pe internet inainte de pandemie, au declarat ca vor face mai des acest lucru dupa.

Cu toate acestea, comportamentul din timpul pandemiei nu se va pastra si dupa. Acest lucru se vede cel mai bine in cazul celor care au declarat ca fac cumparaturi online cel putin o data pe saptamana. Desi ponderea lor s-a dublat in timpul pandemiei (de la 8% la 18%), dupa ridicarea restrictiilor respondentii vor reveni la comportamentul initial (ponderea coborand la 10%).

Cea mai mare migrare din off-line catre online este la plata taxelor

Daca anterior pandemiei mai mult de jumatate isi platea taxele off-line (55%), procentul a scazut la numai 28% in prezent. De asemenea, o reducerea semnificativa a platilor offline se inregistreaza si in cazul amenzilor (de la 34% la numai 16%).

Platile cash s-au redus la jumatate

Tehnologia contactless era si inainte de criza sanitara foarte adoptata de catre romani. Practic, atat pe cardurile Visa cat si pe cele Mastercard, noua din 10 tranzactii de plati erau contactless. In acest context, una dintre ipotezele de lucru care au fost testate a vizat daca romanii au folosit mai mult portofelele digitale pentru plati. Cu alte cuvinte, daca si-au introdus cardul in telefon, pentru a plati direct cu mobilul.  Din graficul de mai jos se observa o crestere de cinci puncte procentuale.

Cel mai mare impact se observa in cazul platilor in mumerar. Ponderea celor care au declarat ca fac frecvent plati cash s-a redus de la 45% inainte de pandemie la 21% in prezent.

In viitorul apropiat vom reveni cu date suplimentare legate de cum se realizeaza migrarea din offline catre online, pe categorii de varsta. Cei interesati pot comanda studiul pentru informatii suplimentare:

sergiucone@nocash.info.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?